October 10, 2012

Antara Haiwan Peliharaan Yang Aku Idam-Idamkan…

Assalamualaikum geng… tengah buat apa malam-malam camni? dah la tengah hujan kat tempat aku ni. haih… syoknya la tido malam ni nanti.

ok sebelum tido, aku berhajat nak update blog aku dulu. baru la nanti dapat tido dengan tenang dan lenanya. insya ALLAH… sesuai dengan tajuk kat atas tu, malam ni aku nak citer pasal haiwan-haiwan peliharaan yang aku minat sangat nak bela. dan sebelum aku terlupa, idea untuk entri ni aku ‘curik’ dari blog cEro (klik sini).

bercakap soal haiwan peliharaan atau dalam bahasa omputihnya dipanggil wonder ‘pets’… rasa-rasanye korang semua konfem dah tau apa kebendanya tu kan? jadi, takyah la aku nak mukadimah panjang-lebar ye tak? baik aku terus straight to the point je.

ok. antara banyak-banyak haiwan yang ada kat atas muka bumi ni sama ada yang nyata ataupon khayalan semata-mata, ada beberapa ekor haiwan yang aku berminat sangat-sangat nak bela.

1. Panda Bear

panda bear ntah kenapa bagi aku, panda ni antara haiwan paling cute yang masih wujud kat dunia ni. mungkin disebabkan mata ‘bengkak’ dorang tu. hurm… mungkin jugak. dan bila aku tengok je panda, aku musti teringat citer Kung Fu Panda. (kalau la buleh culik panda ni dari negeri China, memang dah lama aku culik. tapi bila mengenangkan kos sara hidup beliau… terpaksa la aku lupakan niat murni aku tu.)

2. Majestic Eagle

Majestic Eagle helang ni melambangkan keberanian dan kebebasan. cuba korang bayangkan, ada ke burung lain yang mampu terbang seiring dengan helang yang hebat ni kat angkasa raya atas sana nun? takde kan…

dan korang tau tak sebenarnya jangka hayat dan kitaran hidup sekor burung helang menyamai kitaran hidup sorang manusia? dan dorang dapat hidup lebih kurang sampai 70 tahun. (tak ke lebih kurang umur manusia je?) dan satu lagi, mungkin sebab maskot kat kolej kediaman aku dulu pon helang jugak. jadinye, semangat helang tu dah sebati dalam hidup aku. ceywah…

3. Kurama, The Nine-Tailed Demon Fox

nine tailed demon fox ok, aku dah start merepek dah. muahahaa~ tapi, cuba bayangkan… korang dapat jinakkan haiwan yang paling ganas, yang paling kuat, yang paling rare dan yang mempunyai infinity amount of chatora chakra berbanding tailed beasts yang lain? tak ke seronok rasanya hidup? dapat create macam-macam jutsu yang bombastik tapi chakra tak pernah habis. (dah masuk cerita Naruto pulak dah… bila la kau nak insap ni?)

memang la orang kata ‘with great power, comes great responsibility’ kan? dan hidup kau akan dikutuk sepanjang hayat. you’ll live a cursed life. but, try to think on the bright side. dengan jumlah chakra yang tak terhingga, ditambah pulak dengan mata mangekyou sharingan dan rinnegan (macam dalam entri lepas)… pergh! korang buleh bayangkan tak macam mana super ohsemnya kehebatan korang tu nanti? (mau kalah Tobi dan Uchiha Madara macam ni. hahaha… jauh merepek aku ni.)

dan bercakap pasal perangai kyubi yang garang dan buas ni, aku rasa dengan menggunakan mata sharingan tugas menjinakkan beliau takde la sesusah mana pon… betul tak?

4. Toothless (The Night Fury)

toothless the night fury ni lagi sekor haiwan imaginary yang aku nak bela… sangat-sangat. sekor naga. dan dalam banyak-banyak naga yang aku pernah tengok dalam movie, aku rasa Toothless berada di kedudukan teratas carta hati aku. eiceh… tak tahu Toothless tu sape? baik korang pegi tengok balik citer ‘How To Train Your Dragon’. nanti baru korang tau… ok?

sebabnya aku nak bela beliau? beliau antara naga paling cute dan paling manja pernah aku tengok dalam movie. (kalau luar movie tu memang tipu la kan? mana ada naga hidup zaman sekarang ni? kecualilah orang yang lahir dalam tahun naga tu adalah. yang berperut buncit sebab Naga Api lemas yang dalam air… huhu.) dan kehebatan beliau pon memang ohsem jugak. dalam cerita tu, kiranya takde naga lain yang buleh lawan kelajuan dan kuasa serangan beliau. (sampai big boss pon buleh kalah cakap kau…)

dan aku rasa seronok kalau dapat tunggang sekor naga untuk naik terbang ke langit biru dan menggapai awan nano-nano. rasa macam bebas sangat hidup ni.

5. Pikachu

Pikachuhaiwan terakhir yang aku nak bela adalah Pikachu. aku tak kisah la orang nak kata aku apa pon. nak label aku macam-macam. tapi sejak aku tengok citer Pokemon dulu, memang aku tersangat minat dengan watak Pikachu ni. Pikachu yang pada mula ceritanya adalah sekor Pokemon yang liar dan tak mendengar kata. tapi disebabkan suatu peristiwa yang menyentuh hati beliau, akhirnya beliau menjadi antara Pokemon yang paling hebat, yang super cute dan jugak sahabat terbaik untuk tuan beliau.

dan kalau betul la Pikachu ni merupakan sekor tikus, maka beliau la tikus paling super cute pernah aku tengok. yang aku takkan geli kalau nak pegang. (macam la buleh pegang pon? berangan memanjang je la kau ni…)

ok sekian dulu halusinasi aku untuk malam ni. sampai ketemu lagi.

********

* evendoh aku tau haiwan-haiwan ni tak semuanya wujud, tapi tak salah kan kita nak berfantasi sekejap. seronok apa kalau betul-betul dapat pelihara semua haiwan ni serentak?

* dan korang pon buleh kongsikan haiwan apa yang korang nak pelihara. pilih la dalam 5 ke 6 ekor haiwan. yang merepek pon tak kisah… pastu buat satu entri pasal haiwan-haiwan tu. nanti buleh aku terjah blog korang. amacam?

Haryz Khairuddin sign (10)

17 comments :

sue perbs.. said...

semua haiwan2 yg susah nk bela ni.. sy suke kucing je

bukankosong said...

amboi

mana ko nak sorot haiwan yg bawah2 tuh

tp ok gak, ble bukak buat zoo

pendapatan senyap2

Honeylizious Rohani Syawaliah said...

saya alergi sama hewan yang berbulu, mungkin saya lebih pilih nage :)

night fury

Haris Khairuddin said...

@sue perbs..
sebab tu la nama dia haiwan impian a.k.a imaginary pets. bukannye real pon.. ;p

@bukankosong
yg susah nak sorok naga, helang n panda tu je. nine tail kan dah sorok dalam badan.. pikachu lak paksa la dia masuk dalam pokeball. selesai masalah.. hehe. ;p

@Honeylizious Rohani Syawaliah
oh.. alergi sama hewan berbulu? night fury? tapi nage tu ada sekor je?? huhu.. ;p

nazha anua said...

night fury cool

dhinai said...

aku bela orang lagi senang....hihihi

Miss Volvo said...

sy pun idamkan panda bear :P comel giler kan??

Nick Nashram said...

kalo aku diberi pilihan, aku amik toothless buat haiwan peliharaan..memang style r nak pegi mana2 naik haiwan ni..save petrol..hahah

Aujinz said...

Toothless...

Haris Khairuddin said...

@nazha anua, @Nick Nashram, @Aujinz
night fury memang ohsem.. aku chop dulu. hahaa~ ;p

@dhinai
tapi orang bukannye haiwan...?

@Miss Volvo
comel gilak kan? tapi sekali dia hempap memang melayang la nyawa jawabnye.. hoho. ;p

cEro said...

Waaaahhh!!!!
Panda memang comel dalam gambar..
Tapi bila tgk kat zoo, comot giler..hehehe

Thanks sebab buat entri respon..

Haris Khairuddin said...

@cEro
kat zoo mana ko jumpa panda?? nak jugak pegi tengok.. ;p

Anonymous said...

Tak best la panda...siput babi lagi comel..Abam cuba bela letak dalam aquarium kat umah

◕ Kawaii D Y S H A ◕ said...

suke gak pikachu, da 3 org bt entry ne... next entry la nak bt

Aesya Zealous said...

ok esok aku buat entri pasal nih!

hahah

Haris Khairuddin said...

@◕ Kawaii D Y S H A ◕, @Aesya Zealous
ok. I'm waiting for ur entry.. ;D

Buatbest said...

panda yang faberet ramai tu...haha