May 4, 2015

Binatangpun Dah Pandai Guna Wi-Fi Sekarang…

assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

sudah lama gilak aku menyepi. bukan takde idea untuk merepek ataupun malas tahap dewata raya… tapi ada beberapa masalah dalaman yang aku perlu selesaikan sendiri. makanya aku telah menyepi seorang diri dalam bilik yang sunyi bertemankan cengkerik (krik… krik… krik…) dalam usaha aku mengembalikan diri aku ke arah perangai aku yang sedia kala. (ye ke…? ok, cukuplah dulu kot aku merepek.)

ok, baru-baru ni (baru tak baru jugak la) tempat kerja aku ada organize satu event… ekceli lebih kepada kursus la. tempat kursus tu kat hotel bangi-putrajaya sana, dulunya hotel ni dikenali sebagai hotel equatorial. jadinya, bila kursus kitorang ni nak break untuk lunch, makanya peserta-peserta kursus yang gadget-geek sangat ni mulalah bertanyakan pada organizer tentang password wi-fi hotel tersebut. ye la, maunya tak menggelabah semua orang sebab dah hampir setengah hari kitorang terputus hubungan dengan ‘dunia luar’ kan? tapi… ada tapinya. kitorang tak dapat password wi-fi on the spot. kitorang akan dibagitau dalam sesi kedua kitorang petang nanti. jadinya lepas lunch la baru buleh main internet. terpaksalah kitorang bersabar untuk tunggu sampai petang nanti.

dipendekkan cerita yang tak berapa panjang ni, masuk je dalam dewan kursus… organizer akuhirnya memberitahu jugak password wi-fi hotel tersebut. makanya, terpancarlah wajah-wajah keriangan kanak-kanak ribena dari setiap wajah peserta kursus tersebut. yang konon-konon gadget-geek tu lagi la meleret senyuman dorang sampai ke telinga. tapinya kan… yang aku nak ceritakan kat sini bukan pasal password wi-fi hotel bangi tersebut (sebab password dia normal lagi), tapi salah satu wi-fi connection yang aku jumpa. yang mana bagi aku agak unik (baca : kelakar gilak) bagi aku. nak tau kenapa? sebabnya…

wildlife wifi
cuba korang perhatikan apa nama wi-fi connection yang kat bawah hotel bangi-guest tu? siyesly bagi aku nama tu sangat unik. ‘boghuk’… (baca : beruk)

cuba korang bayangkan… kalau memang sungguh binatang tersebut ada wi-fi dorang sendiri, macam mana la gamaknya cara dorang main internet agaknya…??? Thinking smile

beruk main internet

ok, sekadar berlawak jenaka tak kelakar di malam hari. wassalam.

February 16, 2015

Ketam Melayu

[107th]

assalamualaikum dan salam sejahtera.

kehadiranmu akan disenangi,
percakapanmu akan didengari,
tingkah lakumu akan dipuji,
kekhilafanmu akan dimaafi,
andai saja kau tidak cuba memperbaiki diri,
tidak berusaha keluar dari kepompongmu sendiri,
dan hanya berlegar dalam kelompokmu yang asli,

namun pasti,
kau akan dibenci,
kau akan dikeji,
kau akan dimaki,
kau akan dipinggiri,
dan kau akan diumpati,
jika kau bukan dirimu sendiri,

kau hanyalah ketam melayu,
tidak mungkin untuk bergerak sendiri,
tidak mungkin untuk menjadi dirimu sendiri,
tidak mungkin berjaya untuk mengorak langkah kaki.

February 1, 2015

The Caveman…

[106th]

assalamualaikum and good day.

1. it’s been a month now since new year. yippee! … or probably not.
time flies really fast, don’t you guys think so? it’s like we barely breathe the new year breath and suddenly… poof! we’re almost a month older in this year. katakan ini tidak benar!!! ini tidak adil, tidak adil, tidak adil bagiku. noooooo…! T___T

2. anyhow, in my last entry, I did mentioned about a face-to-face meeting with one of the blogger who are among the ‘13 Warriors’ for the Buasir Otak : The Komik. who else… one of the writer for Buasir Otak a.k.a. Prince of Noob.
and I did as well told about an ‘awkward’ situation build up around us. (should I even use that term??? I dunno?) or it seem to me that way. I'm not quite sure if it goes the same way with them. so, obviously those situation does not build up because of the person I met with. as a matter of fact, perhaps it might be a result of my introversion personality… towards them.

3. being a purely introvert (some says they can switch up between introvert and extravert personality) can sometimes be a downfall to me… especially when it comes to meet up and hang out with new friend(s). I'm neither an anti-social, nor am I shy or reserved… in fact, I do love meeting new people, get to know them genuinely, and do hope that we'd might becomes buddies (sebab buddyz takkan terpisah). however, I do have this kind of attitude to let myself be surrounded by those whom I feel comfort with. and how am i suppose to feel that way in just meeting… right?

4. hence, to those whom I barely spoke or I show an awkward reactions towards them in our first meet up or hang out, I do honestly apologize for such behavior. I’m not saying that I don't like to hang out with friends and get to know them better, it’s just that sometimes or most of the times I don’t feel comfortable being surrounded by new environment… or people. (no heart feeling I hope?)
my responds and reactions might change after a while or a few hang out… or perhaps after a few months. I don't know.

okay, hold on. why do I make it sound so serious…??? awat serius sangat lagu tuh?

awat hang serius sangat
[kredit]

5. aku tak cakap jadi introvert tak best? ekceli ada je benda-benda best yang hanya golongan introvert je yang buleh paham. nak tau apa dia yang best sangat, hang bulehlah tanya pakcik gugel sendiri. after all, there'll always be 2 sides in every situations or things that happen in life. just like the 2 sides of the coin… betui dak?

sekian.

January 24, 2015

My Precious! Buasir Otak: The Komik

[105th]

assalamualaikum dan salam sejahtera. aku tanya apa khabar? aku tanya apa khabar? aku tanya apa khabar… semua? #juaraajl29

1. tiga empat hari kebelakangan ni kecoh dalam dunia blog dan social network (gempak sangat bunyi dia) tentang 13 komikus blogger kaki conteng yang telah berkolaborasi untuk menghasilkan sebuah komik terbaru mereka berjudul; BUASIR OTAK : THE KOMIK.

buasir otak the komik

(mintak maaf kepada owner komik, aku edit cover comic. nak nampak rare sikit. hoho…)

2. keterangan lanjut mengenai cara pembelian komik ni boleh dirujuk terus ke agen pengedar sah komik (rujuk sini). or perhaps kalau korang terlampau ‘penat’ sangat untuk klik link tu, boleh jugak rujuk pada info kata bawah ni:

BOTK - 15

3. disebabkan aku membeli komik ni secara tunai semasa penghantaran (baca : cash on delivery a.k.a C.O.D), maka berpeluanglah aku berjumpa dengan tuan punya blog Buasir Otak.

4. first time meeting face-to-face dengan mana-mana blogger, yang mana selama ni aku hanya follow tulisan-tulisan diorang dalam blog saja. dan reaksi aku waktu tu… sangat-sangat awkward.

5. secara keseluruhannya, komik ni sangat menarik. memang sangat berbaloi–baloi untuk korang dapatkannya. jadi, tunggu apa lagi!?? dapatkannya SEGERA! sementara stok masih ada. (aku tolong promosikan ni. katanya stok dah makin berkurang. huhuhu…)

sekian.