September 7, 2014

Berkata Yang Baik Atau Berdiam Diri

assalamualaikum dan salam sejahtera.

lepas berkurun lama aku menghilangkan diri dari dunia maya blogger, akhirnya baru sekarang aku memunculkan diri semula. sebab musababnya… aku terlupa untuk update blog aku sebenarnya ada blog. (dah amnesia stage 5 ke apa? melampau sangat alasan tu. hohoho…)

ekceli bukan takde benda aku nak kabor… banyak sangat sebenarnya. tapi setiap kali jari-jari aku mula nak menaip atas papan kekunci… segala macam benda datang melintas dalam kepala otak ni. contohnya;
* betul ke apa aku tulis ni?
* aku ada terfitnah orang lain ke dalam entri aku ni?
dan yang paling membantutkan selera menulis  bila aku terfikir camni…
* ada ke yang sudi nak baca?
* entri aku ni tak semeriah dalam blog-blog lain kot? blogger-blogger lain siap ada yang lukis kartun lagi.

makanya, setiap kali aku mula nak menulis, aku akan termenung lama. pastu bila nak start tulis balik, aku mula termenung lama balik. berulang-ulang sampailah dah hampir tersiap menulis 1 entri. tapi… bila nak tekan button ‘Publish’ je, aku termenung lama lagi. at last, instead of aku tekan button ‘Publish’, aku ‘ter’tekan dengan sengaja button ‘Exit’. makanya terperap jugaklah draf isi-isi entri dalam memori otak aku saja.

*ok, tamat mukaddimah. sambung cerita sebenar*
(panjang gilak intro bak hang? awat tak tulis sampai buleh buat karangan spm je?)

dalam hidup aku, ada beberapa perangai yang susah aku nak kikis. (normallah, dah namapun manusia biasa kan?) antaranya, kemalasan tahap dewata raya peringkat keseratus lima puluh ribu yang bertapa dalam diri aku. tapi bukan topik ni yang aku nak ceritakan.
yang jadi persoalan dalam entri ni… susahnya untuk aku mulakan perbualan dengan orang lain. ye, kalau ada aktiviti ice-breaking, orang lain dah cair lama (siap berpom-pom bagai)… aku masih lagi keras membeku. tak kiralah orang yang aku baru kenal (especially) ataupun yang dah berzaman aku kenal diorang. punca sebenarnya adalah aku xtau isu apa yang nak aku buat topik borak kosong kitorang. seriously awkward isn’t it?

pernah waktu universiti dulu ketua jabatan aku cakap, dia sangat hairan dengan golongan-golongan macam ni. golongan yang xde idea nak buat borak. sebab kata beliau, “punyalah banyak topik kat dunia ni… punyalah banyak kejadian yang berlaku dalam dunia setiap hari. alih-aih boleh golongan ni kata xtau nak borak apa?” memang sampai sekarang rasanya ketua jabatan aku tu masih dalam kehairanan dan kemusykilan beliau.

I’m not sure why or how to explain it. but maybe, up to a certain level, being a pure introvert makes me having difficulties mingling with others well.

2 comments :

cEro said...

Kalau bab interpersonal mcam nak icebreaking tu, aku pon teruk jugak...
Nak start mula berborak mmg payah, tp kalau dah dapat in, dah masuk kepala n dah kenal gaya, aku rasa akulah orang paling gila orang pernah kenal...hahaha

Next time, try start dgn benda2 kecik, contohnya cuaca atau makanan. Dengar macam klise, tp mmg berkesan sebenarnya...

Haryz Khairuddin said...

sure.. I'll take that as an advice.