February 24, 2014

Ayat-Ayat Cliché Memerangkap

assalamualaikum dan salam sejahtera. hawau yu? apa citer br1m korang? br1m dah masuk bank belum? hohoho…

#citerpasalmalamsemalam
tengah aku dok baca komen dalam salah satu entri aku, tetiba tergerak hati nak baca balik entri yang aku tulis tu. dalam entri tu aku ada bagitau pasal ‘ayat cliché’ yang digunakan kawan aku untuk mulakan perbualan. perbualan yang akhirnya mencetuskan sebuah tragedi. muahahaha…

lepas perbualan kitorang tu, memang aku ada bagitau dia yang aku selesa berborak dengan dia (aku ada tulis ke dalam entri tu?), but deep down in my heart aku masih lagi skeptik dengan orang yang tetiba jadi sangat baik dan sangat peramah dengan aku (evendoh dia bagitau aku ekceli dia dah lama perhatikan aku. tu yang dia make a move untuk berborak dengan aku. ‘well... that's makes thing even creepier’). aku setuju kalau ada yang cakap ‘being skeptic adalah satu tindakan atau perasaan yang tak berapa elok’. but as normal human being, aku tetap perlu berhati2... ye x? sekali tak pasal-pasal dipukaunya aku. zaman sekarang ni macam-macam hal boleh berlaku.

turns out my instinct was right. there's something 'else' yang dia nak perkenalkan kat aku sebenarnya. mulanya dia nak introduce aku to a youth community. (kiranya macam NGO untuk para belia remaja macam aku la.) but, that’s just a cover. masa mula-mula tu dia ajak aku pegi satu health centre untuk buat terapi. later on, lepas dah puas menarik ‘umpan’ segala bagai, terserlah la tujuan sebenar beliau untuk introduce aku to a ‘network marketing’ and their business plan (or whatsoever terms they’re using for it) yang dia dah join. macam senario-senario biasa yang aku jumpa dan hadapi dolu-dolu, I'm trying to take precautious step untuk mengelakkan diri dari terjerumus ke dalam lembah-lembah ‘MLM’ seumpama ni.

*tapi sekarang ni aku buatkan dia nampak macam jahat la pulak? macam ada hidden agenda je kan? well, secara jujurnya kitorang still berkawan. dia hanya promote something yang dia rasakan bermanfaat untuk aku… tu je. takde hidden agenda pon.*
jap, before I go on any further.. aku nak tanya. korang tau kan apa tu MLM? or network marketing? or franchising? or should I elaborate on it? perlu ke?? xpon nak lebih senang kalau korang tanya je kat makcik gugel.

ok. back to our topic. being a multi level marketer, or networker, or entrepreneur, or whatsoever terms they're refering to themselves nowadays... it makes no different to me. sebabnye bila kita refer business plan masing2… there are similarities in one another. terms boleh ditukar-tukar mengikut kehendak pasaran dan syarikat masing-masing. and practically, I’m not saying that all companies are the same. all are scams. there are those who truly want to help those who are needed. even though they're bound under the same act. so, don’t get me wrong. apa yang penting adalah ‘business plan’ yang dorang gunakan. tu yang menentukan hala tuju dan pengagihan keuntungan sesebuah syarikat untuk ahli-ahli mereka.

lastly, for the time being I may not be going deep into this issue. dan aku pon sekarang ni tak berapa minat nak join mana-mana syarikat yang menawarkan 'peluang keemasan' macam ni…kot. and seriously, I'm also not going to wage a war against those who've been into this industries. sebab setiap orang ada hak dan prinsip masing-masing. ye la, Allah dah bagi akal dan petunjuk kat setiap orang kan? dah boleh bezakan antara baik dengan buruk. cumanya yang aku musykilkan, perlu ke untuk kita terima bulat-bulat setiap ‘fakta’ yang diperkatakan oleh orang-orang atasan (baca : upline) tentang produk masing-masing? even fakta sains pon masih banyak yang boleh dipertikaikan… ye x? if not, takkan la saintis keep on buat penyelidikan demi penyelidikan yang menelan kos bukannya sikit dan masa yang bukannnya sekejap.

sekian, wassalam.

***********

* aku agak mudah terpengaruh dengan persekitaran dan kata-kata orang. makanya menjadikan aku sasaran yang mudah terjerat dan dimanipulasikan. haih…

* aku mungkin tak ditakdirkan menjadi seorang usahawan. ye la… setiap orang ada bidang kepakaran masing-masing. dan aku sendiri ada kepakaran-kepakaran yang perlu  aku polish lagi. macam para sahabat radiallahu anhum ajma‘in, tak semuanya jadi ahli perniagaan. ada yang jadi ahli politik, perladangan, penternakan, dan ada jugak yang kerja makan gaji.

* aku ada jumpa webpage yang dorang create untuk sebarkan info tentang produk-produk MLM yang menipu pengguna. kalau berminat, korang boleh terjah kat sini.

HK sign

7 comments :

cEro said...

MLM dan segala jenis bisnes2 yg memerlukan 'cari orang' ni, dr dulu lg aku tak pernah percaya.
Not to say yg semua MLM yg ada tu tipu, tp kebenarannya mmg ada yg tipu pun.
Kalau ada yg betul pun, selalunya org yg atas2 je dpat byk manfaat, yg downline bwah2 ni laa yg kena mencari org sana sini..
Berniaga tak salah, tp jangan smpai matlamat menghalalkan cara, asal untung halal haram dah tak tau beza...

Kan?

Haryz Khairuddin said...

tu pasal la aku kena tau jugak camne bisnes plan syarikat2 ni. x kisah la kena kutuk ke, kena sindir ke, ke guna helah ke, yang penting aku kena tau jugak. sebab dari situ baru boleh tau status sebenar syarikat tu.

Nick Nashram said...

macam jugak kawan lama.
dah bertahun-tahun tak contact tiba-tiba tepon.
ajak keluar.
bila jumpa rupa2nye nak promote barang..haha

Haryz Khairuddin said...

pernah jugak kena camtu.. x pernah2 cakap time sekolah dulu, tetiba jadi peramah teramat. tapi x salahkan kawan tu pon.. dah memang kerja dia camtu kan?

Akak Adek said...

As salam,,.

Tertarik dgn n3 ni coz tetiba ada agenda lain pula..

Member terlebih baik & rupa2xnya minta join MLM (dikatanya bkn MLM)
Nak join kena buat loan. OMG, aper kes..? terikat pula dgn loan, maner leh lari...xpsl2x kena wanted (-____-)''

Alhamdulillah, digerakkan hati jgn join =D

Haryz Khairuddin said...

ekceli tergerak hati nak join. hahaha..
tapi diberi hidayah untuk discuss dengan family & close friends.
finally, buat keputusan xnak join. sebabnya dalam diri xde bakat jadi 'usahawan'. hahaha #sarcasm

Emi Amira said...

sy pun ada kwn yg promote MLM ni. Bila tanya detail kwn sy ckp kne msk dulu baru dia bgtau semua. Memang goodbye ler jawabnya