February 16, 2013

Easy Guide To Understanding The Introverted… by Dr. Camella

~Bismillahirrahmanirrahim~

Assalamualaikum warahmatullah guys. pekabo korang semua? howdy-do?

lama aku menghilang kan? rasanye takde yang perasan kot. hoho… ekceli aku dah siapkan rangka untuk entri terbaru aku sempena cuti CNY ari tu. (tu pon nak bagitau.) tapi tetiba aku terjumpa satu tips atau guideline camne nak memahami manusia2 ‘introvert’ ni. sebelum tu, korang tau apa tu introvert? atau dalam bahasa melayunya ‘pendiam’ atau ‘pemalu’ (kata pakcik gugel).

ok, taknak buang masa korang dengan tulisan merepek aku. baik kita semua terus masuk ke point utama entri ni. zass~

dr camella's guide to understanding the introverted (1)

dr camella's guide to understanding the introverted 1

dr camella's guide to understanding the introverted 2

dr camella's guide to understanding the introverted 3

dr camella's guide to understanding the introverted 4

dr camella's guide to understanding the introverted 5

dr camella's guide to understanding the introverted 6

dr camella's guide to understanding the introverted 7

dr camella's guide to understanding the introverted 8

dr camella's guide to understanding the introverted 9

dr camella's guide to understanding the introverted 10

so, harapnya korang buleh paham introvert people camne kan? mungkin ada yang kata dorang ni sombong atau pemalu atau pendiam atau apa saje la. tapi dari pembacaan aku, dorang bukannya pemalu atau pendiam. (pakcik gugel dah tipu kita selama ni.) sebenarnya dorang  just nakkan ‘space’ dorang sendiri… yang tak ‘dijajah’ oleh orang lain. untuk dorang dapatkan sumber ‘tenaga asli’ dorang balik.

sekian, wassalam.

********

* gambar aku dah edit balik. rupanya blur gilak gambar sebelum ni. sori2…

* kebarangkalian aku tergolong dalam katak golek (baca : kategori) ni adalah tinggi. tapi tu bukan bermaksud aku pemalu atau sombong, cuma lebih kepada I need my own ‘space’ (also known as ‘hamster ball’).

* being either introvert or extrovert people make society world in balance state. do you agree? can you imagine what would happen to our society if only either of them do exist?

* aku terjumpa satu artikel pasal 10 mitos mengenai ‘introvert people’ which I found very interesting to be shared with. [link]

* orang2 ‘introvert’ hanya ada kira2 25% – 40% je dari keseluruhan populasi masyarakat dunia tapi lebih kurang 60% dari kalangan manusia berbakat (baca : gifted population) adalah termasuk dalam golongan ni.

Haryz Khairuddin (4)

28 comments :

cik kaki ketawe said...

susah juga nak memahami org introvert ni...

Aien Alien said...

aku perasan ko hilang. aku suspek ko tak bersosial dilaman sosial sebab ko trauma ditahan inche polis. hahaha. takde kena mengena kan. mohon abaikan.


pasal manusia introvert ni...aku ada sepupu sorang cenggini. dalam 10 mitos dekat link tu aku rasa macam 8 lekat kat dia. duit dia banyak bak kata mak dia....yelah pergi kerja balik kerja duduk berkurung dalam bilik, tak bersosial pun. mungkin dia dah sebati dan selesa hidup cenggitu...jadi kami2 ni hormatkan dia. dah pesen cenggitu kan.

Anak Pak Muin said...

ow, ingt kene tahan dengan polisi..haha (gurau)

Haryz Khairuddin said...

@cik kaki ketawe
tak susah sebenarnya, cuma mungkin kitorang termasuk dalam golongan rare species.. kot. haha~

Haryz Khairuddin said...

@Aien Alien
oh.. aku terharu ada orang perasan. I'm touched~ ;)

sepupu ko camni? bagus2.. sila hormati hak privasi kami. hak privasi hak kami. hoho.. ;P

xde la trauma nak bersosial.. just trauma bila jumpa keta polis je. hahaha.. XD

Haryz Khairuddin said...

@Anak Pak Muin
kalau aku kena tahan ari tu, memang aku mintak pinjam kompite abam polis tu nak updet on the spot. haha.. XD

fiQ said...

pemalu, akulah tu.hahaha

Haryz Khairuddin said...

@fiQ
errr.. introvert bukan pemalu ye. sekian. haha~ ;P

fadh leyanie said...

org ramai selalu cop introvert person sbgai penyombong.oh salah.

Haryz Khairuddin said...

@fadh leyanie
ye.. betul tu. kami x sombong. ahaha.. ;P

noor liyana said...

saya pon introvert..seronok baca entri nie..mudah2an ada yg memahami insan seperti saya..:-)

Haryz Khairuddin said...

@noor liyana
lagi seronok kalau dapat paham diri sendiri dulu.. baru rasa lega kenapa diri macam lain dari orang.. sebab untuk orang paham kita, kita sendiri kena paham diri kita terlebih dulu. ;D

Cik Syida said...

eh, kita pun macam tu.Then, bila ada orang yang menganggu mulalah rasa macam nak lempang2 je..

Baru tau ada istilah ni rupanya. Huhuhuhu

Siti Nurhayati Dollah said...

Yeep. Golongan ni bukan pemalu, cuma lebih selesa dengan ruang diri mereka sendiri. Dorang tak sombong, cuma ambik masa untuk percaya kat seseorang.

afzalsukasuki said...

macam aku je tu, lepak dalam bilik sensorang.. buat keje sendiri.

aku rasa selesa kot, tapi bukan setiap masa aku dalam bilik.kadang2 kua bilik gak pegi kencing ke, makan ke.

tapi bagus la ko letak info tu.sekurang2nya aku tau camner aku nak dapat tenaga menggila2 :D

afzalsukasuki said...

arggg aku tensen, kemain panjang aku komen tadi..tup2 ilang.tensennnn!!

aku harap ko faham perasaan aku sekarang.hmm aku komen balik nanti la, aku nak mamam sekim kasi bina mood balik

Haryz Khairuddin said...

@Cik Syida
yup.. istilah ni memang dah lama ada. bagus la kalau dah tau. nanti buleh bagitau benda ni kat orang yang kacau tu.. hehe. ;P

Liyaa Mf said...

Aku rasa aku ni dulu2 introvert taw. Sume info yg kau jumpa tu aku rasa boleh kata betul. Tapi aku rasa maken lama aku dah tak bape introvert. Eh, boleh ek cenggitu? Ntah. Maken lama aku dah maken pandai bergaul, suka bergaul, enjoy meet new people & menuju ke arah2 ciri2 extrovert. Tapi, sifat2 introvert tu still tebal kut. So, sometymes aku akan jadik introvert, sometymes extrovert. Aku rasa extrovert lagi best tapi sifat original kita tu mesti ada kelebihannya kan? :D

Haryz Khairuddin said...

@Siti Nurhayati Dollah
yup.. betul tu. bila masa kami pemalu? sombong apatah lagi.. hehe. ;P

Haryz Khairuddin said...

@afzalsukasuki
ye ke lepak bilik sensorang? bukan dah ada orang dok teman ke sekarang ni? sampai membesar dah perut beliau.. haha.

share la sekim tu sikit. haha. XD

Haryz Khairuddin said...

@Liyaa Mf
oh.. kiranya kau ni hybrid personality la eh? introvert - extrovert. hehe. ;P

setiap sifat tu ada kelebihan dia. just be the best that you can be.. tu je. ;D

Nick Nashram said...

aku pun introvet bro..tapi kalo dah kenal ngan someone, terlebih peramah pulak jadinye..hahah

Haryz Khairuddin said...

@Nick Nashram
ramainya bebudak introvert?? dah buleh buat 1 legion dah ni. haha~

Meyra John said...

http://meyrajohn.blogspot.com/2013/02/sky-skype-skyping-by-selalulalu.html Marilah join sini. :)

Razil Tahir said...

aku rasa aku extrovert...
and I'm an introvert pusher.. hahahah

Haryz Khairuddin said...

@Razil Tahir
oh.. kalau kena gaya ok je nak push orang introvert ni. just kena pandai cari switch dia je la.. ;D

Encik H said...

okey, aku ni pendiam dan pemalu..lagi2 masa baru2 kenal..kalau org tnya sepatah, aku akan jawab sepatah..kalau org tnya berpatah2, aku still akan jawab sepatah..hahaha

Haryz Khairuddin said...

@Encik H
ramainye la yang pemalu zaman ni. tapi tu kalau baru kenal la kan? kalau dah lama kenal... acaner?