February 7, 2013

Apa Salah Saya Inche…??

Assalamualaikum geng. salam sejahtera… apa kabor? howdy-do?

pernah tak korang tengah syok2 bawak kereta, sekali tu ada pak polisi (tengah naik kereta peronda jugak) tak semena2 tahan korang suruh ke tepi? apa perasaan korang time tu? apa reaksi yang korang tunjukkan? hepi? selamba? bangga? relax? tenang? kool? marah? takut? gelabah? nerves? cuak? bengang? bengong? gabra? jadi gilak? atau takde perasaan macam Najwa kosong… kosong… kosong. dan yang paling penting… adakah korang akan ikut arahan pak polisi tersebut untuk memberhentikan kereta korang? atau terus memecut tanpa mempedulikannya…?

why am I asking? kenapa aku tanya? ekceli aku baru je mengalami situasi ni pagi tadi. buat pertama kali dalam sejarah hidup aku pulak tu. tanpa sebarang asbab yang munasabah aku ditahan oleh pak polisi. nak tak nak terpaksa la aku stop kat tepi jalan kan? (tu pon dah ada niat nak pecut bila pak polisi tu nak sampai ke kereta aku. muohohoho…)

kejadian tu lebih kurang macam ni la bunyik dia… mula2 aku perasan kereta polis tu follow belakang kereta aku. sampai area NPE dia dah potong duduk lane sebelah aku. pastu time dari NPE nak naik ke Jalan Templer, aku perasan macam drebar kereta kat sebelah aku buat isyarat tangan kat aku. bila tengok rupanya pak polisi tu bagi signal suruh ke tepi. time tu ekceli aku nak potong depan dia. sebab nak masuk simpang ke PJ. (so paham2 je la kalau nak masuk lane kiri or kanan, memang la kena pandang ada kereta kat sebelah ke tak… kan?) tapi malang tak berbau… tak pasal2 aku kena tahan pulak. jadi, jom sama2 kita terjah~

scene 1

scene 2

scene 3

scene 4

scene 5

so… korang paham tak kejadian dia? aku masih tak paham sampai sekarang… apa sebab aku kena tahan? dan konfem la waktu tu aku agak nerves kan? tak pernah2 kena tahan kot. rasa macam pesalah criminal la pulak. muka aku ni ada nampak macam muka banduan terlepas ke…?

blogger profile

sekian, wassalam.

********

* apa salah aku sebenarnya? (soalan tu menari2 dalam kepala otak aku sepanjang hari. adakah pak polisi tu ingat aku nak race dengan beliau? atau ada masalah dengan lampu kereta aku? hurm… segalanya diselubungi misteri.)

* adakah aku akan jadi fobia untuk drive bila sebelah aku ada mobil polisi? hurm… nanti aku nak try test.

Haryz Khairuddin (8)

46 comments :

g.i.r.l.o.n.t.h.e.s.l.o.p.e said...

mungkin dalam senarai kena tahan, kereta awk belum tersenarai. saje nk bg rasa perasaan kena tahan. kekeke.

jk. >_<

Anak Pak Muin said...

dalam kete polis to ade budak prktikal kot..nk demo cara2 nak tahan orang time jalan la tu..haha

Haryz Khairuddin said...

@g.i.r.l.o.n.t.h.e.s.l.o.p.e
buleh pulak camtu? xpon polis tu tengah bosan.. kan?

tapi etlis ada laexperience kena tahan polis. baru tau camne rasa orang2 yang kena tahan tu.. haha. ;P

Haryz Khairuddin said...

@Anak Pak Muin
apa kes aku lak yang jadi mangsa??? haha..

kopi pasta said...

haha, opps soriey tergelak lak..haha. aku rasa la bro, sbb ko buat muka nerves tu yg polis tu suspek ko ni suspicious. mcm kat airport la. klu buat muka nerbes mmg kne tahan..naseb baik la ko kne tahan dek polis betul. klu kne dgn org yg myamar jd polis. taktau la naseb ko mcm mana nnt

luqman zakaria said...

pelik betul..kalau xde pape ok ler tuh..

Haryz Khairuddin said...

@kopi pasta
mungkin gak kot. pasni aku kena control facial expression aku..

Haryz Khairuddin said...

@luqman zakaria
tu la.. alhamdulillah x kena apa2. brader polis tu pon nampak ok. even muka ketat semacam je..

AQUABIZ MOBILE COMMUNICATION said...

haha xleh blah -.-

Nur Emilya said...

Haha, unik laa pengalaman ni hee. Okey laa tu, dia nak tengok nama awak kot takpun nak tau tarikh lahir awak laa tu kihkih.

nazha anua said...

mungkin dia nak ingat tarikh lahir ko kot..so dia boleh wish besday nanti:D

Hakimy Zamri said...

Hahahaha. lawak laa entri ni. kalau aku pun aku nervous gak. tapi kalau rasa tak buat salah atau tak langgar undang2 aku relax jer. hehehe. maybe polis tu nak mintak sign kot XD

Haryz Khairuddin said...

@AQUABIZ MOBILE COMMUNICATION
dah jadi pon.. kira buleh blah la kan? hahaha~

Haryz Khairuddin said...

@Nur Emilya, @nazha anua
apa hal? polis laki kot? memang tak mungkin la..
nak wish birthday? dgn apa? dgn saman? hahaha~ (mintak dijauhkan..)

Haryz Khairuddin said...

@Hakimy Zamri
memang nak buat kool. tapi ntah camne, ternerves pulak. huhu..
saya bukan retis.. sign say x berharga. lagipon bagi sign sesuka hati kat polis ni bahaya. haha~

Nick Nashram said...

manalah tau polis tu berkenan nak buat menantu ke..hahha

Haryz Khairuddin said...

@Nick Nashram
menantu? x mungkin la.. dia pon umur lebih kurang dengan aku je.

Aien Alien said...

dia tahan kau sebab dia nak tahan. itu je kot. pastu bila check dokumen semua ok..lepas la. kalau tak lepas pasti sangkut...hehe. takde salah apa2 kot.

Puteri Kasih said...

sesaje tengah berlatih menahan kereta kot..hehe

yang penting tak salah pape kan..hehe

fiQ said...

sabar..
pertama kali singgah sini..

Haryz Khairuddin said...

@Aien Alien
reasonable jugak hujah kau tu.. alhamdulillah semuanya clean & clear. xde apapon yang sangkut.. hehe. ;P

Haryz Khairuddin said...

@Puteri Kasih
alhamdulillah.. memang dia ada cakap xde salah apa2. saje ikut prosedur katanye.

Haryz Khairuddin said...

@fiQ
hati dub dab jugak la time tu.. sepanjang hari x tenang nak buat keje. hehe..

enchik skudap skudip said...

isi mase lapang kot . hehe

Cik Syida said...

hoih! seramm hokeys..

Encik H said...

random check mungkin..xpun polis cari makan..hahaha

aku kalau polis berdua camtu, aku syak diorang cari makan jer..jenis tahana, pastu tengok apa2 salah yg diorang boleh charge..then mintak duit kopi sikit, pastu bagi lepas..

aku byk kali kot alami situasi camtu..

Encik H said...

*tahan

diam la semua!!

Haryz Khairuddin said...

@enchik skudap skudip
mungkin.. nampak beliau memang lapang sangat time tu. hoho~

Haryz Khairuddin said...

@Cik Syida
tak seseram hantu kak limah rasanye...? hohoho~ ;P

Haryz Khairuddin said...

@Encik H
takpe H, kat sini kau tak kena bahan kalau typo pon.. kot.

mungkin gak. alhamdulillah dorang tak pau duit kopi kat aku. kalau tak bertambah kering poket aku.. haha~

Nick Nashram said...

bro, mana entri baru?
gatal tgn nak komen ni..heheh

4feet8 said...

eh? haris area PJ jugak ke..? loor.. samalah kita. bila sebut pasal kete. baru teringat roadtax belum renew. lupa nak bawa pagi td.. =,='

shada wentz said...

haha depa nk suruh hang update blog entry cmni laa. konsiprasi ><"" hihi

Merok said...

Boo godai godai~~

Aesya Zealous said...

muka hang mcm banduan terlepas kot.. haha ataupun kereta tu mirip dgn kete yg tgh diorg cari. mungkin la.. tapi aku rasa more to banduan terlepas la.. hahahaha

larikkkk

Haryz Khairuddin said...

@Nick Nashram
jap lagi hang buleh hilangkan gatai tangan hang.. hoho. ;P

Haryz Khairuddin said...

@4feet8
lupa renew? bahaya tu.. kalau terkantoi memang sedap la kena pau nanti. ;P

Haryz Khairuddin said...

@shada wentz
realiti konspirasi sungguh camni. huhu.. ;P

Haryz Khairuddin said...

@Merok
tomolo never dai.. haha~ ;P

Haryz Khairuddin said...

@Aesya Zealous
banduan terlepas kau kata? haha.. aku chillex je. ;P

noor liyana said...

lepas nie klu bawak kete sebelah pak polisi jgn lupa senyum lebar2..nak tengok dia tahan berhenti ke tak lg..hehe..:-)

Haryz Khairuddin said...

@noor liyana
senyum pon xnak.. nanti dorang salah paham lak. hoho~

Liyaa Mf said...

Peliknya cite kau ni. Boleh ek kena tahan tanpa sebarang sebab? Boleh ek saje2 tahan untuk pemeriksaan biasa. Hahaha! Serius aku pelik. Maybe condition kete or cara pemanduan kau mencurigakan ke? Tp ada tak dea check apa2 kat dlm kete kau? Ish! Dah aku pulak terjebak jadik pegawai penyiasat skang. Ahaha! Btw, naseb baek takde pape. Aku penah kut pengalaman kena tahan polis. Erkkk! Mmg nebes gila! :P

Haryz Khairuddin said...

@Liyaa Mf
dia xde lak check apa2.. memang dia cakap ni pemeriksaan biasa je. tu yang aku pelik.. aku pemandu berhemah kot. muahahahaha~ (puji diri sendiri nampak.)
tapi alhamdulillah xde jadi apa2.

nini said...

hahaha...depa bosan tak dak reja.....nampak la depa bekerja...=p

Haryz Khairuddin said...

@nini
tapi kenapa saya...? saya tak bersalah.. hoho~

*banyak la dorang punye buat keje..*