November 19, 2013

First Impression…

assalamualaikum warahmatullah geng. hawau yu?

“ko haris, x sangka banyak cakap jugak rupanye. ingatkan pendiam…” (n*n*)

itulah antara komentar awal seorang rakan ketika baru berkenalan denganku. bermulanya perkenalan kami ketika dia ingin menanyakan sesuatu mengenai aplikasi Android. (sangat cliché bunyinye… kan? huhuhu.)

tidak dinafikan, kebiasaannya kita cuba untuk membina ‘karakter’ seseorang yang ingin kita dekati terlebih dahulu sebelum kita mula mengenali mereka secara lebih dekat. setiap penilaian tersebut selalunya berdasarkan pada apa yang kita perhati, dengar dan rasakan… betul tak?

begitu juga halnya dengan rakan-rakan yang baru mengenaliku. ada di antara mereka yang mendiamkan sahaja penilaian yang dibuat terhadap aku. dan tidak kurang juga yang menyuarakannya. tapi ada kalanya, penilaian yang mereka buat agak berbeza dari karakter sebenar aku. bukan saja mereka, malah aku sendiri tidak terlepas dari melakukan perkara tersebut. (ofkkos la… dah nama pon manusia biasa kan?)

cumanya bagi aku, penilaian tersebut kebiasaannya akan dipamerkan dalam bentuk reaksiku terhadap mereka. ada kalanya aku bersikap bersahaja ketika mereka menegurku. ada masanya aku menjadi seorang yang peramah. biasa juga aku sekadar diam membisu seribu bahasa seperti seorang pemerhati lagaknya. (biasa la… introvert person katakan.) berkelakuan pelik dan kebudak-budakan jugak pernah diperlihatkan… walau tidak selalu. segala reaksi atau ‘penilaian’ yang aku pamerkan adalah berdasarkan intuisiku (baca: gerak hati) terhadap mereka.

be concerned

so… apa first impression korang tentang aku??? care to share…???

 

Notahujungkaki:
1. my 1st come back! akhirnya…!! berusik jugak blog aku ni lepas sekian lama penuh dengan habuk & sawang lelabah.
2. hidup dah mula nak tenang sikit. dah mula nampak ‘pulau’ di hujung pengembaraan… walaupun masih berkabus tebal lagi. etlis lagi ok la dari sebelum ni yang tak tentu hala tuju.
3. kali ni hanya 'short update' je dulu. in shaa Allah dalam masa terdekat aku kasi story lagi. dah lama tak panaskan ‘enjin’ kan? kena la pelan-pelan kayuh dulu.

June 3, 2013

Sepi

I walk a lonely road
The only one that I have ever known
Don't know where it goes
But it's home to me and I walk alone

love yourselfSepi… walau dalam kebisingan suara dunia,
hanya kesunyian yang menyelubungi hidup ini.
Sepi… walau diri ini dikelilingi manusia,
namun tetap sahaja dunia ini seakan bisu dan tuli.
Sepi… walau diri ini bergerak bebas menongkah arus dunia,
namun jiwa ini seakan-akan terperangkap kaku di dalam kurungan realiti.
Sepi… hidup ini terasa kosong, kelam dan sunyi;
serasa hidup ini ibarat berseorangan di dunia yang terlalu asing sekali.

Apakah puncanya diri ini berkeadaan sebegini?
Apakah yang menghalangi suara-suara luar dari mengisi kebisuan diri?
Apakah yang membatasi sinaran cahaya dari menerangi seluruh pelusuk dunia kecil ini?
Apakah mungkin segalanya berpunca dari diri yang kerdil ini?

My shadow's the only one that walks beside me
My shallow heart's the only thing that's beating
Sometimes I wish someone up there will find me
'til then I walk alone

May 16, 2013

The Road Not Taken…

~Bismillahirrahmanirrahim~

Assalamualaikum warahmatullah korang semua. apa khabar orang kampung? hawau yu?

wrong & right

“Islam bermula dalam keadaan asing dan akan kembali dalam keadaan asing sebagaimana ia bermula; maka beruntunglah orang yang asing. Sahabat-sahabat bertanya: “Wahai Rasulullah, siapakah orang asing itu?” Rasulullah sallallahu alaihi wasallam menjawab: “Orang yang melakukan pembaikan (islah) ketika rosaknya manusia, tidak bersengketa dalam agama Allah dan tidak mengkafirkan orang yang berada pada tauhid disebabkan dosa.” (hadith riwayat Muslim)

alone in crowded

“…Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakr as-Siddiq radhiallahu anh-

Haryz Khairuddin (10)

May 4, 2013

Clash of The Titans : The 13th General Election

Assalamualaikum warahmatullah everyone. howdy-do today…?

I know it’s been ages since my last update since I’ve been pretending to be very busy for this past few weeks. I need to take care of several projects simultaneously. but lets not forget that everyone might as well have their own set of problems… right? yet you guys do have time and manage to update your own blog. so, should I say that my statement would be invalid? hurm…???

speaking of our 13th general election this coming Sunday (which is tomorrow), I hope that we Malaysian will take part to make a better choice in selecting our next government because the choice is in our very hand (or should I say on our  finger that have been ‘colored’ with so-called irremovable ink).

malaysia 13th general election

********

* Alone We Make a Difference. Together We Can Make a HUGE Change!

Haryz Khairuddin (9)

March 26, 2013

Duniaku Kini Kian ‘Terisi’…

~Bismillahirrahmanirrahim~

Assalamualaikum warahmatullah kawan-kawan semua. howdy-do? lama gilak aku menyepi kan? ke takde yang perasan…? T__T

workingkebelakangan ni aku dah makin jarang… atau bahasa kasarnya malas nak mati untuk mengemaskini blog aku.  sebabnya… sekarang ni aku dah bertambah SATU lagi status dalam hidup aku… iaitu sebagai seorang pekerja a.k.a ‘research assistant’. kerja ni baru saja aku dapat… boleh kata lebih kurang dalam sebulan jugalah. atau kira-kira dua minggu dari tarikh entri sebelum ni.

mulanya aku harapkan bila bertambahnya skop kerja aku tu makanya akan bertambahlah idea aku untuk mengemaskini blog… kan? malangnya, untuk permulaan…. segalanya hanya tinggal harapan semata-mata. huhu~

tapi bila dah lebih kurang sebulan aku mula bekerja… bila aku renung-renungkan balik apa yang aku cakapkan tu, sebenarnya perkara tu bukanlah satu jawapan yang bernas. bukannya suatu sudut pandang terbaik untuk diri aku sendiri. sebabnya, segala apa yang terjadi di sekeliling aku boleh aku jadikan idea untuk mengemaskini blog aku yang bersawang dan bertukun tiruan ni. betul tak?

good daymakanya, sekian saja untuk permulaan pekerjaan kerjaya aku. kemungkinan bakal menyusul perkembangan-perkembangan seterusnya selepas ini. in shaa Allah…

********

* ada gaya penulisan orang dah berkerjaya tak? (muahahaha… lawak gilak. baru sebulan kerja dah berlagak kan? memang dasar budak tak cukup perhatian betul.) sebenarnya aku sengaja tulis sebegini… nak mencari mood baru katanya. hehehehe~

* status aku yang lama iaitu seorang pelajar masih kekal. sebab itu aku katakan ‘bertambah’ lagi status hidup yang baru.

* bila kita bersemangat untuk menyelesaikan seseuatu pekerjaan, kita jarang merasa penat. (tapi mungkin kadang-kala kita merasakan masa mencemburui kita.) sebabnya, kita seboleh mungkin berusaha mencari jalan penyelesaiannya… betul tak?

* harapnya cara penulisan aku ni tidak lari jauh dari cara penulisan asal aku?

Haryz Khairuddin (4)

March 18, 2013

Two Big News In One Week

Sekalung Penghargaan Buat Pasukan Gema ASTAR!!

~Bismillahirrahmanirrahim~

Assalamualaikum warahmatullah. salam sejahtera juga hendaknya. howdy-do?

pada tanggal 16/03/2013 (sabtu) telah berlangsungnya pertandingan kompang sempena Festival Seni Universiti Malaya bagi sesi 2012/2013. sebanyak 8 buah kolej kediaman telah menghantar pasukan kompang terhebat mereka untuk berentap bagi merebut gelaran ‘Pasukan Kompang Terbaik’.

pertandingan yang diadakan di perkarangan kompleks perdana siswa (KPS) menyaksikan kesungguhan para peserta mempamerkan aksi-aksi terhebat, unik dan  bertenaga mereka.

bagi menyempurnakan aturcara pertandingan, makanya keputusan muktamat para juri diperdengarkan. dan keputusannya adalah;

juara : kolej kediaman kesembilan (juara bertahan)
tempat kedua : kolej kediaman kedua
tempat ketiga : kolej kediaman pertama (Gema ASTAR)

gema astar 2013

tahniah sekali lagi diucapkan buat para pemenang. anda adalah juara. kekalkan tradisi budaya kita~

********

* musti korang pelik kan… kenapa aku wish kat gema astar evendoh dorang dapat tempat ketiga je? sebabnya… aku dulu ex-gema astar. jadi hofkos la aku kena seleburit selebret kejayaan dorang… even dapat tempat ketiga sekalipon.

* dengan semangat juang yang tinggi, in shaa Allah tahun depan gema astar akan merebut gelaran juara sekali lagi.

================================================================

al-Fatihah Buat Pakcik Saudaraku

semalam, bersamaan dengan tarikh 17 mac 2013 (ahad), mak aku mendapat panggilan dari saudara kami di kampung menyatakan abang sulung mak aku baru je meninggal dunia. eh jap jap… wait a seken. bukan camtu jalan citer dia.

memula, pakcik aku ni memang dah lama dimasukkan ke hospital sebab diabetes. adalah dalam sebulan dua camtu. pastu dalam hari rabu (kot?) minggu lepas beliau terpaksa dipotong ibu jari kaki (yang belah mana tu Allahu a’lam) sebab dah kronik sangat. dan pagi semalam mak aku mesej la sedara kitorang kat hospital tu tanya keadaan beliau. dan tengah hari semalam sedara kitorang tu bagitau beliau tengah tenat. makanya mak aku pon berkira-kira la nak datang melawat pada petangnya. tapi tak sampai beberapa jam lepas dibagitau tu, mak aku dapat lagi satu panggilan mengatakan beliau telahpon kembali ke rahmatullah.

makanya mak aku menyuruh aku dan abang aku bersiap-siap untuk pulang ke kampung (sebab keluarga arwah mahukan beliau dikuburkan di kampung) seberapa segera yang mungkin.

dipendekkan citer, jenazah tiba di rumah beliau selepas maghrib. dan setelah selesai ‘upacara’ melihat jenazah buat kali terakhir dan disolatkan, maka jenazah dihantar ke perkuburan pada malam tersebut (selepas isya’). dan kamipun bergegas pulang kembali ke kolumpo… sebabnya kami kerja pada esoknya.

sekian.

********

* buat arwah pakcik aku, kami sekeluarga sedekahkan al-fatihah… dan takziah juga buat keluarga arwah.

* dua berita dalam dua hari yang berturut… hurm…?

Haryz Khairuddin (5)

March 10, 2013

Why Do You Have To Be So Negative…?

kenapa perlunya engkau sentiasa bersikap negatif? kenapa perlunya engkau merasakan manusia seluruhnya membencikan dirimu? kenapa perlunya engkau bermain-main dengan perasaanmu yang entahkan betul entahkan tidak… sehingga memburukkan persepsimu sehari-harian? kenapa perlunya semua itu?

bukankah dirimu merupakan ‘magnet’ terkuat untuk hidupmu? segala sesuatu yang melekat padamu berpunca dari pemikiranmu sendiri. dan jangan kau lupa akan kekuasaan yang mengatasi segala kekuasaan. bukankah DIA juga mengingatkan supaya menjernihkan persangkaanmu terhadapNYA? ‘Sesungguhnya AKU sesuai dengan persangkaan hambaKU.’

juga jangan dilupa segala yang berlaku telah terlebih dahulu ditetapkan di dalam kitab induk di sisi Penciptanya. segala yang tersurat pasti ada yang tersirat. yang mana hanya dengan menggunakan mata hati sahajalah perkara-perkara tersebut kelihatan jelas dan terang hikmah yang tersembunyi di sebaliknya.

jangan engkau gusar akan keadaan dirimu. jangan engkau ragu tentang matlamat hidupmu. dan jangan pula engkau bersedih menjalani liku-liku kehidupanmu. sesungguhnya Tuhanmu tidak pernah membebankan dirimu dengan perkara-perkara yang tidak mampu dipikul olehmu. percayalah! tiada suatu perkarapun yang berlaku dalam hidupmu secara sia-sia. segalanya merupakan natijah dari perlakuanmu yang terkandung hikmah di sebaliknya. hanya saja mampukah dirimu sebagai hamba dan makhluk yang lemah lagi dhaif menggapai maksudnya ataupun tidak?

yakinlah pada Penciptamu. yakinlah pada kekuasaan Tuhanmu. yakinlah padaNYA. sesungguhnya DIA tidak akan pernah mengecewakan hamba-hambaNYA. TIDAK AKAN PERNAH WALAU SEKALIPUN. yakinlah dan bersangka baiklah padaNYA walau dalam apa juga keadaan sekalipun.

dan hormatilah serta bersangka baiklah juga pada hamba-hambaNYA yanga berada di sekelilingmu… walau berkali-kali engkau disakiti. walau bermacam-macam cubaan yang ditimpakan ke atasmu. bersangka baiklah engkau pada manusia. kerna dikhuatiri musuh-musuhmu akan bersorak gembira sekiranya engkau akhirnya terpengaruh dengan hasutan dan terjebak dengan percaturan mereka. yakinlah! sesungguhnya Tuhanmu tidak pernah meninggalkanmu. tidak pernah membiarkan bersendirian. tidak pernah membiarkan keseorangan terkapai-kapai di dalam kegelapan dan kebingungan. melainkan dikurniakan kepadamu petunjuk untuk mengikuti jalan yang lurus serta dikirimkan penolong-penolong yang ikhlas menjalankan tugas mereka menolongmu melepasi setiap cabaran dan mehnah di sepanjang perjalanan kehidupanmu.

jangan menyesal

bergembiralah wahai diri… sesungguhnya engkau sentiasa berteman. tidak pernah walau sedetikpun dibiarkan engkau keseorangan.
bergembiralah wahai diri… tetapkanlah matlamat hidupmu, kerna sesungguhnya hidupmu hanya untuk Tuhan yang menciptakanmu.
dan bergembiralah wahai diri… kerna itulah sumber kekuatanmu yang abadi.
janganlah engkau khuatir dan jangan pula engkau bersedih. sesungguhnya Tuhanmu akan sentiasa bersamamu…

========================================================
“… Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakr as Siddiq radhiallahu anh-

Haryz Khairuddin (1)

March 1, 2013

Ekspedisi Mencari Strawberi yang Hilang…

~Bismillahirrahmanirrahim~

Assalamualaikum warahmatullah fellas. howdy-do?

travelcerita ni sebenarnya dah lama terjadi. time CNY ari tu. tapi baru sekarang aku gatal tangan nak masukkan dalam blog. sebabnya…?? biarlah rahsia. hahaha… time CNY ari tu, kitorang satu family had a day trip to salah satu tanah tinggi kat malaysiaku yang terchenta ini. (rasanya korang dah buleh teka kat mana kan?)

ok, bermula kisah dia camni. kitorang gerak-gerak khas dari rumah sebelum Subuh lagi. keadaan jalan memang clean & clear kata orang. ye la, dah kitorang keluar rumah subuh adam… memanglah kurang kenderaan yang bergerak atas jalan kan? kalau ada pon sama ada dorang sama-sama seksaited macam kitorang nak pegi ‘mengembara’ atau ada hal penting yang nak kena buat… time cuti tu.

dipendekkan citer, perjalanan kitorang memakan masa hampir 5 jam untuk sampai ke destinasi tujuan. (sepatutnya 3 jam lebih dah buleh sampai. sebabnya lebih kurang 3 –  4 kali kitorang terpaksa singgah RnR. dah bawak penumpang yang ‘empangan’ dia asyik pecah je… nak buat camne kan?) dan sepanjang pengembaraan kitorang tu, ada insiden ‘menarik’ yang berlaku sepanjang perjalanan kitorang. antaranya… aku ternampak kereta yang bergerak tanpa driver. tak tau la sama ada betul-betul kejadian atau halusinasi aku semata-mata kan. tapi aku memang nampak kereta tu takde driver. kalau korang x caya, nah aku tunjuk bukti dia…

ghost car

ok, episod ekspedisi kitorang diteruskan lagi. dipendekkan lagi citer yang tak best ni, sesampai je kitorang kat kawasan tanah tinggi tu sekali lagi kitorang terkujat. rupa-rupanya jalan clean & clear yang kitorang nampak kat bawah tadi hanyalah sandiwara lakonan dunia semata-mata. kat atas ni, kereta dia maik aih… punyalah berderet-deret. memang jammed gilak sepanjang jalan. nasib baik la kereta yang kitorang naik tu kereta auto. cer try bayangkan kalau kereta manual yang menapak naik atas tu. dah tu pulak, jammed sepanjang-panjang alam. mau cramped kaki driver camtu… ye tak? disebabkan jalan yang tersangat jammed dengan kereta yang bersesak-sesak taknak beralah antara satu sama lain, makanya tak banyak la tempat menarik yang sempat kitorang singgah. (lagipon tujuan asal kitorang datang sebab nak survey tempat je dulu kan? pergh… alasan beliau.) antaranya…

highlands tea farm

ye… kami hanya mampu bergambar kat tepi jalan je. (ekceli dalam kawasan parking tepi jalan.) tu pon sebab nak pegi beli ‘buah tangan’ kat kedai yang jugak berada di tepi jalan ‘utama’. seterusnya, lepas dah puas bergambar ria kat tepi jalan, kitorang teruskan lagi ekspedisi. kali ni tempat tujuan kitorang adalah ladang buah yang buleh dimakan. (ada ke orang tanam buah yang tak buleh makan? errr…) selepas penat bersesak-sesak dalam himpunan ribuan kereta yang memiliki agenda mereka yang tersendiri, akhirnya dengan semangat juang yang tinggi, kitorang berjaya jugak menjejakkan kaki di ladang buah yang buleh dimakan tersebut.

healthy strawberry farm

kat sini pon ada jugak la sikit buah tangan yang kitorang bawak balik. sebagai kenang-kenangan kata orang, sebab dah sampai tempat ni. (sempat jugak kitorang cilok ‘buah tangan’ spesel dari tempat ni. hehe…)

present for someone

lepas puas berjimba-jimba la sangat dalam kereta kat atas jalan yang jammed, dalam pukul 4 lebih petang kitorang mula bergerak untuk balik. sekali lagi berlaku insiden penuh mendebarkan hati kitorang waktu turun dari tanah tinggi tersebut. nak tau insiden apa? cuba korang imagine… dengan keadaan jalan yang bengkang-bengkok, down the hill dan struktur jalan yang tak berapa nak rata… apa akan terjadi pada nasib seluruh isi kereta kalau driver buleh terlelap waktu tu? terlelap even untuk sekelip mata je. dah dapat bayangkan? so, apa reaksi korang kalau korang yang berada dalam kereta waktu tu? memang lepas kitorang ‘selamat’ dari keterkujatan tu, on the spot kitorang suruh tukar driver. dan akulah yang ditugaskan memikul tanggungjawab driver tersebut. dan bagi aku secara peribadi, aku lagi seronok bawak kereta turun bukit dari bawak atas highway. sebab lagi mencabar dan menguji keupayaan pemanduan aku. (walaupon hanya sekadar kereta auto je.)

akhirnya, selepas lama meredah perjalanan pulang, kitorang selamat jugak sampai ke rumah… dalam lebih kurang pukul 11 malam camtu. lama kan? sebabnya lebih kurang macam waktu pergi tadi jugak. terpaksa berenti banyak kali kat RnR.

sekian saja ekspedisi kitorang sempena CNY yang lepas. walaupon tak berapa menarik tapi ada beberapa kejadian yang betul-betul melekat dalam kotak memori kitorang. dan hopefully, kitorang berpeluang mendaki semula tanah tinggi tersebut untuk ekspedisi yang seterusnya. wassalam.

********

* ada 1 masjid yang sempat kitorang singgah solat ada kedai wakaf. kiranya jemaah masjid yang singgah kat kedai tu buleh makan minum secara percuma. secara percuma? ye… betul tu. PERCUMA! FREE! (walaupon semuanya instant… dan DIY.) dan sesiapa yang berhati mulia, dorang buleh la bersedekah untuk tabung kedai tu.

* sebab tempat ni femes dengan teh dan strawberi, makanya dua benda nilah yang kitorang beli secara pukal untuk bawak balik.

* siapa kat sini yang pernah tengok buah tampoi? yang tau pasal kewujudan buah tampoi? dan pernah makan buah tampoi? sebabnya… dalam ekspedisi ni, baru aku tau pasal kewujudan buah tampoi ni. (noob kan aku?) sebab setau aku tampoi tu nama hospital yang femes kat mesia ni je.

Haryz Khairuddin (9)

February 23, 2013

Kalau Semua Binatang Bulat Macam Belon…?

~Bismillahirrahmanirrahim~

Assalamualaikum warahmatullah guys. howdy-do?

siapa kat sini yang pernah terlintas dalam pikiran korang apa akan jadi kalau binatang-binatang semua jadi bulat macam belon? pernah tak… even sekali je pon? sebabnya aku ada tertengok satu video pasal binatang-binatang yang jadi bulat macam belon. kat bawah ni video dia. jom kita terjah sama-sama… zass~

5…

4…

3…

2…

1…

chomel je kan semuanya bulat-bulat macam belon…?

so… camne korang rasa? kelakar ke tak? bagi aku sangat kelakar. especially part cheetah tengah kejar buruan dia tu. chomel je masing-masing jatuh bergolek-golek.

oh… jap. masih ada lagi ke yang berukbeng dia lambat mengalahkan siput khinzir? ada ke? kalau ada kengkawan aku yang tak dapat tengok, aku nak selitkan barang sehelai dua aksi-aksi kiut-miut binatang-binatang ni. nak ke? ok, tunggu jap eh… satu… dua… tiga… ta da~

cheetah hanging on tree

tak cukup ke? ok… aku tambah lagi… jap eh~

cheetah & antelope

dan yang last sekali pasal haiwan pemangsa dalam air… jeng… jeng… jeng…

crocodile surprising zebra

rasanye cukup la kot… eh? apa-apapon korang tengok la video kat atas tu kalau nak dapat feel yang sebenar-benarnya, tiada yang benar melainkan benar-benar belaka. hehe… sekian, wassalam.

********

* memang dah sempurna dah ciptaan Allah ni. setiap kejadian ada fungsi dan kebolehan masing-masing. tapi siyes kelakar kalau sungguh la binatang-binatang ni bertukar jadi belon.

Haryz Khairuddin (9)

February 16, 2013

Easy Guide To Understanding The Introverted… by Dr. Camella

~Bismillahirrahmanirrahim~

Assalamualaikum warahmatullah guys. pekabo korang semua? howdy-do?

lama aku menghilang kan? rasanye takde yang perasan kot. hoho… ekceli aku dah siapkan rangka untuk entri terbaru aku sempena cuti CNY ari tu. (tu pon nak bagitau.) tapi tetiba aku terjumpa satu tips atau guideline camne nak memahami manusia2 ‘introvert’ ni. sebelum tu, korang tau apa tu introvert? atau dalam bahasa melayunya ‘pendiam’ atau ‘pemalu’ (kata pakcik gugel).

ok, taknak buang masa korang dengan tulisan merepek aku. baik kita semua terus masuk ke point utama entri ni. zass~

dr camella's guide to understanding the introverted (1)

dr camella's guide to understanding the introverted 1

dr camella's guide to understanding the introverted 2

dr camella's guide to understanding the introverted 3

dr camella's guide to understanding the introverted 4

dr camella's guide to understanding the introverted 5

dr camella's guide to understanding the introverted 6

dr camella's guide to understanding the introverted 7

dr camella's guide to understanding the introverted 8

dr camella's guide to understanding the introverted 9

dr camella's guide to understanding the introverted 10

so, harapnya korang buleh paham introvert people camne kan? mungkin ada yang kata dorang ni sombong atau pemalu atau pendiam atau apa saje la. tapi dari pembacaan aku, dorang bukannya pemalu atau pendiam. (pakcik gugel dah tipu kita selama ni.) sebenarnya dorang  just nakkan ‘space’ dorang sendiri… yang tak ‘dijajah’ oleh orang lain. untuk dorang dapatkan sumber ‘tenaga asli’ dorang balik.

sekian, wassalam.

********

* gambar aku dah edit balik. rupanya blur gilak gambar sebelum ni. sori2…

* kebarangkalian aku tergolong dalam katak golek (baca : kategori) ni adalah tinggi. tapi tu bukan bermaksud aku pemalu atau sombong, cuma lebih kepada I need my own ‘space’ (also known as ‘hamster ball’).

* being either introvert or extrovert people make society world in balance state. do you agree? can you imagine what would happen to our society if only either of them do exist?

* aku terjumpa satu artikel pasal 10 mitos mengenai ‘introvert people’ which I found very interesting to be shared with. [link]

* orang2 ‘introvert’ hanya ada kira2 25% – 40% je dari keseluruhan populasi masyarakat dunia tapi lebih kurang 60% dari kalangan manusia berbakat (baca : gifted population) adalah termasuk dalam golongan ni.

Haryz Khairuddin (4)

February 7, 2013

Apa Salah Saya Inche…??

Assalamualaikum geng. salam sejahtera… apa kabor? howdy-do?

pernah tak korang tengah syok2 bawak kereta, sekali tu ada pak polisi (tengah naik kereta peronda jugak) tak semena2 tahan korang suruh ke tepi? apa perasaan korang time tu? apa reaksi yang korang tunjukkan? hepi? selamba? bangga? relax? tenang? kool? marah? takut? gelabah? nerves? cuak? bengang? bengong? gabra? jadi gilak? atau takde perasaan macam Najwa kosong… kosong… kosong. dan yang paling penting… adakah korang akan ikut arahan pak polisi tersebut untuk memberhentikan kereta korang? atau terus memecut tanpa mempedulikannya…?

why am I asking? kenapa aku tanya? ekceli aku baru je mengalami situasi ni pagi tadi. buat pertama kali dalam sejarah hidup aku pulak tu. tanpa sebarang asbab yang munasabah aku ditahan oleh pak polisi. nak tak nak terpaksa la aku stop kat tepi jalan kan? (tu pon dah ada niat nak pecut bila pak polisi tu nak sampai ke kereta aku. muohohoho…)

kejadian tu lebih kurang macam ni la bunyik dia… mula2 aku perasan kereta polis tu follow belakang kereta aku. sampai area NPE dia dah potong duduk lane sebelah aku. pastu time dari NPE nak naik ke Jalan Templer, aku perasan macam drebar kereta kat sebelah aku buat isyarat tangan kat aku. bila tengok rupanya pak polisi tu bagi signal suruh ke tepi. time tu ekceli aku nak potong depan dia. sebab nak masuk simpang ke PJ. (so paham2 je la kalau nak masuk lane kiri or kanan, memang la kena pandang ada kereta kat sebelah ke tak… kan?) tapi malang tak berbau… tak pasal2 aku kena tahan pulak. jadi, jom sama2 kita terjah~

scene 1

scene 2

scene 3

scene 4

scene 5

so… korang paham tak kejadian dia? aku masih tak paham sampai sekarang… apa sebab aku kena tahan? dan konfem la waktu tu aku agak nerves kan? tak pernah2 kena tahan kot. rasa macam pesalah criminal la pulak. muka aku ni ada nampak macam muka banduan terlepas ke…?

blogger profile

sekian, wassalam.

********

* apa salah aku sebenarnya? (soalan tu menari2 dalam kepala otak aku sepanjang hari. adakah pak polisi tu ingat aku nak race dengan beliau? atau ada masalah dengan lampu kereta aku? hurm… segalanya diselubungi misteri.)

* adakah aku akan jadi fobia untuk drive bila sebelah aku ada mobil polisi? hurm… nanti aku nak try test.

Haryz Khairuddin (8)

February 3, 2013

Nasi Ayam ‘The Movie’… Well Sort of.

~Bismillahirrahmanirrahim~

Assalamualaikum warahmatullah. hola everyone… howdy-do?

siapa kat sini yang tak pernah tau pasal kewujudan nasi ayam? ye, nasi ayam. atau dalam bahasa femesnya chicken rice shop? evendoh aku yakin memang ada segelintir yang tak pernah tau pon pasal menatang ni, tapi bukan topik tu yang aku nak citer. al kisahnya, aku ada terserempak dan tertengok satu short film hasil usahasama vloggers kat mesia… katanye. short film tentang sekor sorang hamba Allah yang sedang berpuasa di bulan puasa dan berhajat untuk beriftar (baca : buka puasa) dengan nasi ayam.

maka apakah hamba Allah tersebut berjaya mencapai hajatnya? jom sama2 kita tonton.com.my short film tersebut…

ada sesape yang ada problem untuk ‘menghayati’ short film kat atas? mungkin kelajuan internet korang tahap siput tenuk khinzir barangkali? nak aku bagitau sinopsis dia ke? nak ke? nak ke? erm… ok. citer dia bermula camni. hamba Allah tu berhajat nak bukak puasa dengan nasi ayam. (macam yang aku kabor kat atas nun.) tapi disebabkan keadaan tertentu, beliau meminta tolong kawannya untuk membelikan nasi ayam tersebut untuk beliau. malangnya, kawannya yang dah bersetuju untuk menolong beliau jugak ada hal yang tak dapat nak dielakkannya. makanya beliau meminta tolong pulak kawannya yang lain untuk membantunya.

seterusnya… err… err… penat la pulak nak tulis panjang2. buleh kena white finger aku camni. so kesimpulannya, kepada yang berjaya menonton short film tersebut sampai tammat, sila la korang dengan berbesar hatinya menyambung sendiri sinopsis yang aku buat tu. dan kepada yang kurang bernasib baik, erm… mungkin korang buleh main teka2 kot apa yang bakal terjadi kat hamba Allah tersebut. huhuhu~

sekian, dari hamba Allah yang kurang rajin. wassalam.

********

* aku dapat belajar semangat setia kawan yang takkan terputus. sentiasa berantai dan bersambung2.

* bersyukur dengan segala rejeki yang dikurniakan dan bersabar dengan segala dugaan yang menimpa. lebih2 lagi di bulan puasa.

* selagi terdaya, gunakan segala kudrat yang ada untuk dapatkan apa yang kita hajatkan. jangan bergantung harap dengan orang lain semata-mata.

* frasa yang aku suka dalam short film ni; “NIMAAAANN!!” Steaming mad

Haryz Khairuddin (11)

January 30, 2013

Nikmat Yang Selalu Manusia Lupakan…

Bismillahirrahmanirrahim…

Assalamualaikum warahmatullah dan salam sejahtera. howdy-do?

Daripada Abdullah ibn Abbas r.a. Nabi s.a.w. bersabda: “Dua nikmat yang sering dilupakan oleh manusia; nikmat kesihatan dan masa lapang.” (HR Bukhari)

kebiasaannya manusia memang mudah melupakan nikmat2 yang ALLAH SWT sentiasa dan pernah kurniakan pada mereka. bila diberi sukar disyukuri, namun bila ditarik kembali manusia mula merayu meminta nikmat tersebut dikembalikan. betul tak?

cuma bezanya dengan hamba2 ALLAH SWT yang beriman, bila diuji mereka sabar. bila diberi kesusahan hidup, mereka tabah. bila diberi ujian kesakitan, mereka bersyukur. sebabnya menurut mereka, itulah caranya ALLAH SWT menunjukkan kasih sayangNYA pada hamba2NYA yang beriman.

taknak tulis panjang2. saja nak bagitau aku masih wujud dalam dunia ni. errr…?

ok. sekian, wassalam.

********

* memang kena sediakan banyak kertas kosong pasni. asal bukak blog je otak yang sebelumnya penuh idea terus jadi kosong. haih~

Haryz Khairuddin (7)

January 25, 2013

A Friend In Need Is A Friend Indeed.

Assalamualaikum dan salam sejahtera korang semua. howdy-do?

ada 2 ekor orang budak tengah leka bermain-main, tetiba salah sorang budak tersebut bertanya pada sahabat baiknya yang sorang lagi tu;

Adam : Apa tu persahabatan? Green with envy
Shah : Persahabatan tu bila kau curik cekelat (baca : coklat) dari beg aku setiap hari… tapi aku masih letak dekat tempat yang sama. Hot smile
Adam : Oh… maaf pasal tu. Dah tu, apa pulak sahabat sejati? Embarrassed smile
Shah : Oh, yang tu lebih kurang sama je. Cumanya, aku letakkan cekelat yang dah tamat tempoh… biar ‘pencurik’ tu kena ceri-beri (baca : diarrhea). Sarcastic smile
Adam : Apa…!? Biar betuL…!!?? Surprised smile
Shah : Tak la. Aku gurau je. Rolling on the floor laughing

panda helping panda

selalunya waktu kita senang, memang ramai yang akan ‘melekat’ dekat kita kununnya mereka adalah kawan2 kita. tapi kebiasaannya waktu kita dalam kesusahan… berapa ramai yang masih setia berada di samping kita?

fake friends

makanya, berusahalah untuk menjadi seorang sahabat yang memungkinkan kehidupan sahabatnya menjadi yang terbaik… bukannya seorang sahabat yang membuatkan hidup sahabatnya terbalik.

sekian, wassalam.

********

* persahabatan adalah istilah yang digunakan untuk menandakan tingkah laku kerjasama dan sikap tolong-menolong antara dua atau lebih orang. [link]

* sahabat sejati pulak sangat luas tafsirannya. cumanya bak kata seorang teman, “sahabat sejati adalah yang mengingatkan kamu kepada Allah SWT. yang kalau kita pandang kepadanya, rasa kasih tertumpah. yang kalau kita bersamanya, jiwa kita terasa lapang dan senang. yang kalau kita bergembira dengannya, kita tidak lalai. yang kalau kita terlupa, dia akan mengingatkan.” [link]

* bak kata pujangga; ‘sahabat sejati takkan membeku di kala sejuk, takkan cair di musim panas, takkan gugur di musim luruh tapi sentiasa mekar seperti tibanya musim bunga.’

* andai seorang sahabat membuat kebajikan, ukirlah di atas batu agar ia tersemat di hati dan kekal sebagai memori terindah. dan seandainya seorang sahabat membuat kesalahan, tulislah di atas pasir agar ia hilang ditiup angin kemaafan.

* tiada perpisahan dalam persahabatan walaupun maut menjadi noktahnya kerana seorang sahabat itu terlalu istimewa dalam doa saudaranya biarpun tanpa bayangnya.

========================================================
“… Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakr as Siddiq radhiallahu anh-

Haryz Khairuddin (12)