November 26, 2012

Film Review : Rise of the Guardians (3D)

Assalamualaikum. n howdy-do geng…?

minggu lepas, otak aku sebenarnya tak berapa nak betul sikit. (bukan hari-hari ke otak kau tak betul?) ada short circuit or fius terbakar rasanya kat celah-celah otak aku tu. (nauzubillah… aku tak mintak.) sebab tu la aku tak berapa nak updet sangat  blog aku. (hohoho… lame excuse.)

tapi berjaya dibetulkan balik bila my cute, adorable n beloved sister ajak tengok wayang ari wiken ari tu. aku pon tanpa berfikir terus set je dengan idea tu. cerita kartun Rise of the Guardians yang jadi pilihan. sebabnya, cerita kartun tak memberatkan otak aku n sesuai ditonton oleh semua peringkat hieraki masyarakat. (ayat nak gempak…) tak caya cuba try test masuk tengok cerita ni. dari sekecik-kecik budak sampaikan setua-tua pakcik makcik pon ada yang join tengok.

Rise of the Guardians Rise of the Guardians (3D)

ceritanya berkisarkan watak-watak lagenda Barat yang menjadi kepercayaan masyarakat Eropah. dan untuk menambahkan perisa dalam cerita ni, mustilah ada watak baik n watak jahat kan? so… watak jahatnya dipegang oleh Pitch Black a.k.a Boogeyman. (sebab gambar beliau takde dalam poster.) misi beliau… cuba menawan dunia (omputih kan? tak abis-abis nak tawan dunia je…) dengan memasukkan ketakutan dalam hidup bebudak n nightmare waktu mereka tidur. (kenapa bebudak? hah… yang tu korang kena la tengok sendiri.) makanya, tugas wira-wira lagenda kepercayaan bebudak ni adalah untuk menghalang niat ‘murni’ Pitch Black tersebut. (nak tau lebih detail, korang buleh baca kat SINI)

dan yang lebih menariknya lagi, bila cerita ni aku tengok dalam 3D. sebabnya… efek-efek beliau sangatlah real. n gempak! (mungkin bagi aku je la kan… sebab bila ada salji berterbangan memang nampak 1 hall penuh dengan benda tu. tu baru satu. ada banyak lagi efek beliau.) kiranya, tak membazir la duit aku (padahal kakak aku yang sponsor… haha) untuk tengok cerita ni dalam 3D. memang tak menguciwakan hati aku.

overall rating : 8 / 10

********

* dah lama tak buat review filem. tapi citer ni memang aku enjoy sesangat. rasa macam nak tengok balik je. (tapi beli DVD je la. sebab tak puas kalau nak tengok ulang-ulang nanti.)

* watak paling aku suka dalam cerita ni… Sandman. evendoh beliau bisu, tapi cute gilak.

Haryz Khairuddin sign (11)

November 20, 2012

Penjelasan Isu Kalimah In Shaa Allah – Imam Muda Fakhrul

Assalamualaikum.

rasanya semua dah sedia maklum berkenaan isu kalimah “In Shaa Allah” yang ditimbulkan oleh Dr. Zakir Naik, dan tersebar luasnya informasi tersebut… kan? (sampaikan aku sendiripon terbuat jugak entri pasal ni. tapi harap maaf, pihak penganjur terpaksa menarik balik entri tersebut atas sebab sebab yang tidak dapat dielakkan).

makanya… bagi menambahkan lagi kepastian aku mengenai isu tersebut, pihak penganjur (iaitu aku sendiri) telah bertanyakan isu tersebut kepada Imam Muda Fakhrul. dan inilah ulasan beliau mengenai isu tersebut. harap maklum.

Ulasan Imam Muda Fakhrul

ada jugak rakan blogger yang menulis penjelasan yang dikemukakan oleh saudara Hilal Asyraf (klik sini).

selepas mendapat penjelasan dari beliau, bagi diri aku (sekarang ni), dalam kita membahaskan isu isu berkaitan agama Islam, benda utama yang perlu dititikberatkan adalah;

1. adakah isu tersebut menyentuh prinsip akidah di kalangan ummat Islam?

2. adakah isu tersebut menyentuh perkara khilaf di kalangan ummat Islam?

“Utamakan Yang Lebih Utama.” utamakan kesatuan di kalangan ummat. fokuskan perhatian kita sekarang ni pada isu isu yang lebih meruncingkan dunia Islam. jangan hanya disebabkan perkara perkara khilafiyah menjadikan kita ummat yang berpecah belah… yang menyebabkan musuh musuh Islam bertepuk tangan dan bersorak gembira melihatkan perpecahan kita.

ayuh…! bangkitlah kembali menjadi ummah yang bersatu padu di bawah panji panji Islam. elakkan persengketaan. hentikan perbalahan. singkirkan permusuhan di kalangan ummat Islam. dan berlapang dadalah terhadap perkara perkara khilafiyah. semoga ummat Islam muncul sekali lagi menjadi ummat yang berkualiti, yang bersatu padu, yang berkasih sayang dan saling menghormati di kalangan mereka tetapi sentiasa digeruni oleh puak kuffar yang memusuhi mereka.

sekian.

********

* sekadar peringatan buat diri aku sendiri… yang kadang kadang terleka sehingga memperdebatkan perkara perkara khilafiyah di kalangan sahabat sahabat aku.

* perkara utama yang perlu kita fokuskan buat masa sekarang adalah mengislahkan (mentransformasikan) diri kita ke arah kesempurnaan akidah Islam kita sendiri terlebih dahulu, dan dalam waktu yang sama membantu saudara saudara seakidah di seluruh dunia yang tengah berjihad fi sabilillah memerangi musuh musuh mereka.

save gaza by langitilahi

========================================================
“… Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakr as Siddiq radhiallahu anh-

Haryz Khairuddin sign (8)

November 19, 2012

Segmen BW Cuti-Cuti By Emas Putih

Assalamualaikum geng bas sekolah sekalian… oh hoiiii~ tetiba pulak kan???

Segmen BW Cuti-Cuti By Emas Putih link entri (klik sinun)

hahaha… dah lama aku tak join segmen megmen terbitan para blogger coropration camni kan. makanya malam ni, dalam aku tengah cuba membunuh kebohsanan tahap maha dewa kaiou yang sedang memuncak… aku dengan rela hatinya telah men‘join’kan diri dalam segmen tajaan Emas Putih Sdn Bhd ni. jangan main main. emas putih tu. (apa kaitan…???)

syarat penyertaan dia mudah sangat. buleh tinjau tinjau dalam blog beliau sendiri. dan yang paling penting tarikh tutupnya adalah pada… :

26.11.2012 / 11.59pm

sekian.

Haryz Khairuddin sign (5)

November 14, 2012

Selamat Menyambut Awal Muharram 1434H…

Assalamualaikum warahmatullah geng.

hijrah suatu perjuanganhasil nukilan oleh saudara Haris Khairuddin

memang di zaman Rasulullah SAW tak disambut awal muharram. tapi para sahabat radhiallahu anhum setiap masa mereka berhijrah. sepanjang waktu berusaha memperbaiki diri masing-masing… dari keadaan yang kurang baik kepada yang lebih baik. setiap hari. setiap masa. mereka tak pernah menunggu awal tahun untuk meletakkan azam yang baru. mereka tak pernah menunggu masa yang sesuai untuk berubah. dan mereka tak pernah jemu dan penat untuk menghijrahkan diri mereka ke arah kebaikan.

makanya, tunggu apa lagi wahai kawan. hijrahkanlah jugak diri kita ke arah kebaikan. hijrahkanlah diri kita ke arah kemenangan. jangan sekadar ditunggu datangnya seru untuk kita berubah. jangan hanya menunggu masa yang sesuai untuk kita mulakan perubahan. berubahlah hari ini. berhijrahlah sekarang! kerna kita hanya punya masa sekarang untuk kita melakukan perubahan terhadap diri kita. hidup kita.

semalam pastinya telah berlalu. esok belum pasti akan tiba. hanya masa sekarang yang kita miliki untuk berubah. jadi… ayuh kita berubah. mari kita berhijrah…! semoga penghijrahan kita mendapat barakah dan redha Ilahi… insya Allah.

*********

* orang yang pertama-tama aku tujukan kata-kata ni tak lain dan tak bukan is to myself. diri aku sendiri. sorang makhluk yang selalu buat silap, yang tak mungkin sempurna… dan yang sentiasa malas. so kena la aku berhijrah dari sifat yang super malas kepada kurang malas. hohoho~

* Abdullah ibn Mas'ud RA berkata, “Aku tidak pernah menyesali sesuatu sepertimana penyesalanku apabila terbenamnya matahari yang mengurangkan umurku sedangkan amalanku tidak bertambah.”

========================================================
“… Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakr as Siddiq radhiallahu anh-

Haryz Khairuddin sign (3)

November 10, 2012

Ni Kain Apa Kau Bagi Aku Ni…???

Assalamualaikum warahmatullah dan selamat berhujung minggu kawan-kawanku sekalian.

apa plan cuti hujung minggu korang kali ni? ada sesapa ke yang akan sambung cuti sampai minggu depan? ye la… dah minggu depan kerja pon 3 hari je kan? so… alang2 dah camtu, baik cuti panjang terus kan? kan? (kenyataan ini hanya tertakluk kepada pekerja-pekerja sahaja. kepada bebudak sekolah dan chekgu-chekgi, korang memang tengah cuti kan sekarang ni? so, jangan lupa penuhi cuti korang dengan kem-kem motivasi.) muohohoho.

untuk pembuka tirai cuti ‘panjang’ korang kali ni, aku nak kisahkan satu lawak dari kawan aku. entah la… aku pon tak berapa sure nak kata benda ni lawak ke tak? so… pandai2 la korang nilai sendiri ye. ayuh~

kain apa ni kapan = kafan

siyesly, kalau korang berdepan dengan kawan camni… apa reaksi korang? adakah buleh dipanggil lawak biasa? atau lawak sentap? ataupon lawak mintak penerajang? ke acaner? cer kabor?

sekian, wassalam.

********

* rumet aku time kat sekolah asrama dulu memang suka tido pakai selimut putih, pastu tutup sampai ke muka (abis kelubung satu badan). lagi best katil dia pulak betul2 sebelah pintu. (kira bukak2 pintu je memang nampak katil dia dulu). so, cuba korang bayangkan kalau ada member yang masuk bilik kitorang tengah2 malam… apa first reaction dorang?

* aku sekarang ni pon suka tido pakai selimut putih. (ekceli aku ‘curik’ kain ihram ayah aku. dia ada 4 helai… jadi, aku amik la 1.) rasa tenang je bila tido. tapi takde la sampai tutup muka. nanti tak bernafas pulak aku. hoho…

* aku ada habit akan panggil semua kain putih yang aku pegang as ‘kain kafan’. ntah la… rasa kelakar lak bila cakap camtu. tapi… ramai tak gemar lawak camtu. so, rasanya kena buang tabiat ni. mungkin terpengaruh dengan kawan aku tu tak? hahaha…

Haryz Khairuddin sign (2)