February 22, 2012

They Told Me I Could Be Anything…

Assalamualaikum…

panda bear

 ********

* kepada kipas-kipas susah mati binatang ‘comel’ ni, aku dedikasikan entri ni untuk korang semua…

* mungkin sebab kaler n rupa binatang ni yang buatkan beliau nampak cute dan comel. (tak sama ke cute dengan comel tu…??? hurm…)

HK sign (10)

February 15, 2012

Have You Guys Ever Feel The Same Way…???

Assalamualaikum…

too many idiot

pernah tak kadang-kadang korang terpikir nak buat camni?? (don’t have to ask me cause you ‘dolphinately’ know what is my answer… muahahaha! >XD)

HK sign (8)

February 14, 2012

3 Buku Dalam Sehari… Korang Mampu???

Assalamualaikum…

dah lama aku tak menulis dalam blog ni kan? rasanye takde yang rindu kot… huhu. ekceli bukan taknak tulis, tapi… lately semangat menulis aku tu macam dah terbang melayang dibawa bayu petang… (eiceh. berpuitis pulak aku. haha…) semuanye gara-gara kejadian tak diingini that happen to me a few days back. buleh dikatekan benda yang agak penting dalam hidup aku jugak la. oh, how I wish I could just turn back time n change my history. (sigh… … …)

facepalm

tapi pastu aku sedar balik, even if aku dok merungut, dok teriak nak patah balik masa… the same thing will happen. or perhaps maybe different things would occur, but with the same effect. or not… I don’t know myself. semua tu termasuk dalam rahsia Allah SWT, betul tak? so, siape la aku sebagai sorang hamba n manusia kat atas dunia ni nak pertikaikan? better for me to just stop whining, stop complaining n forget bout the past. am I rite… guys? tak guna kita dok merungut n komplen pasal masa lepas kita, tapi tak buat apa-apa untuk perbetulkan masa sekarang kita untuk dapat masa depan yang lebih best! peace… (=.=)v

ok. taknak merepek panjang-panjang pasal benda-benda tak best yang dah lepas tu. tapi nak citer pasal kisah semalam aku. kira best jugak la. aku n my fren lepaking kat mid veli… bukan lepak saje-saje, tapi lepak dalam kedai buku tu. kiranye lebih educated la kalau dok melepak dalam kedai buku kan? (macam haram…)

so dalam kitorang tengah melepak-lepak tu, sambil pilih-pilih buku untuk dibaca (kalau best buleh beli terus… tak gitu?)… aku pon terjumpa la buku-buku macam gambar kat bawah ni.

buku-buku pilihan 3 buku pilihan hati; Bukan Susah Nak Faham, Senyumlah n Ingatlah Mati, Maka Engkau akan Maju & Bahagia!

jadinye… inilah dia 3 buku yang aku cakap tu. aku beli sekaligus dalam sehari. (bukannye abis baca dalam sehari… sebab aku bukan prof. diraja ungku aziz.) harge buku-buu ni tak mahal. tu yang aku buleh beli serentak. lagipun aku beli gune voucher kupon 1 mesia tu. takde la rase terkeluar banyak sangat duit kan? (voucher tu kalau tak gune membazir pulak kan? baik beli buku-buku yang berpekdah untuk dibace… ye tak?)

********

* ok. nak sambung bace 2nd buku pulak. semalam beli-beli je terus abiskan bace da 1st book. guess which one my 1st n 2nd book? (kalau betul aku bagitau sinopsis buku-buku ni. muahahaha…)

* susah jugak sebenarnya nak lupakan benda silam ni. especially the worst part. but that’s life rite?

HK sign (6)

February 5, 2012

Antara Sunnah Rasulullah SAW Yang Mudah Dilakukan Tapi Besar Ganjarannya.

assalamualaikum warahmatullah korang. apa khabar korang semua? dah ada plan untuk hari ni dah. nak sambut Maulidur Rasul kat masjid mana? rasanye memang banyak kan program2 yang dah dirancang untuk sambutan Maulidur Rasul nanti. even kat tibi pon dah berlambak. siap bersusun rapi lagi dalam setiap channel Islamik… ye tak? alhamdulillah syukur… dah makin banyak program2 berbentuk islamik sekarang ni. ;D

bila bercakap soal Sunnah Rasulullah SAW ni memang banyak kan? ada yang besar, ada yang kecik. so, untuk permulaan (permulaan ker???) ni aku nak share pasal satu sunnah yang ramai orang dah buat dah. siap ada cipta lagu lagi. sunnah tu tak lain tak bukan ialah SENYUM. (betul tak ramai yang dah buat? rakyat Mesia ni memang peramah n suka tersenyum. asal jangan senyum sorang2 dah…)

Senyum paling mudah dilakukan, paling cepat kesannye ke atas diri sendiri n orang ramai serta menyamai pahala sedekah. tak ke seronok camtu? kita senyum sekali je dah dapat pahala sedekah. n kena tau jugak, senyum ada banyak jenis tau. antara contoh2 senyuman yang buleh kita apply dalam daily life kita macam kat bawah ni. jadi, tunggu apa lagi. jom skodeng… ;p

smiley face* kalau tak sure make up apa yang sesuai dengan kulit muka kita, hias je dengan sekuntum senyuman yang ikhlas. dijamin free n terbaik dari ladang~ * ;p

n aku jugak ada dengar yang ‘sebaik2 ilmu yang dipelajari ialah yang diamalkan’ serta merta… tak gitu? jadi, aku pon cer try la untuk senyum sentiasa. kata orang ganu, ‘senyum sokmo’. tapi hasilnye macam gambar kat bawah ni…

senyum itu sunnahsememangnye realiti tak seindah yang disangkakan. ada ke dikatanye muka aku pelik bile senyum. sabo je la… :j

tujuan sebenar entri ini : ekceli terjumpa gambar doodle cute pasal smilies ni kat page Doodle Dakwah (kot…). rasa seronok n eksaited (tak sama ke?) nak share. tu yang buat satu entri pasal tajuk senyum. end of story. kbai~

********

* Nabi Muhammad SAW merupakan antara penduduk Madinah yang miskin tapi wajah Baginda sentiasa berseri dengan senyuman.

* tunjukkan la rasa kecintaan n kasih sayang kita kepada Rasulullah SAW dengan cara sambutan yang betul n selari dengan syarak. bukan dengan bakar mercun n meriam buluh pulak. (ingat nak sambut Chinese New Year ke apa? watder la korang ni…)

========================================================
“… Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

HK sign (9)

February 2, 2012

Aku Lagi Pandai Dari Korang La…

assalamualaikum korang. first of all, sorry la kalau ada yang terasa hati dengan tajuk entri aku tu. aku tak maksudkan sesapepon. siyesly… saje je nak buat gimik. hope takde yang pangkah blog aku pasni. (meaning korang dah taknak terjah dah blog aku. huhu… sedih lak bila pikirkan.)

apa yang aku cuba nak sampaikan sebenarnye… pernah tak terdetik pikiran2 camni dalam kepala korang bila korang tengok orang2 yang kurang cerdik dari korang,

“lorh, soalan simple camni pon takkan takleh buat kot? ape la punye bengap budak ni. tu la sekolah dulu taknak amik english education.”

ataupon

“buleh ke korang jadi macam aku… dah la hensem, dapat no. 1 dalam tingkatan setiap tahun, aktif bersukan lagi, jadi wakil pelajar pulak tu.”

takpon

“kenapa bangang sangat orang2 kat sekeliling aku ni? kenapa la ada orang2 bangang camni dalam dunia ni…”

dan bermacam2 soalan lain lagi la yang membuatkan kita rase lebih hebat n pandai dari orang lain. persoalannye kat sini…

“BETUL KE KITA MEMANG DILAHIRKAN LEBIH PANDAI, LEBIH BIJAK & LEBIH GENIUS DARI ORANG LAIN?”

everybody is a geniusEverybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.” (Albert Einstein)

I kind of agree with this ‘pakcik tua’ (korang kenal kan sape pakcik tua ni??) bout his statement. sebabnye kita semua memang dilahirkan unik. setiap dari kita ada kelebihan n kekurangan tersendiri. Tuhan takkan jadikan kita semuanya sama. Tuhan jadikan kita unik, sebab kita perlukan keunikan tu untuk saling melengkapi. so, be proud of ourselves… of our uniqueness. walaupon orang lain kata kita bo**h. cause we have brilliant qualities that they don’t. (tak kesah la kalau dorang menang hadiah nobel berbelas kali sekalipon, tu tak menjadi pengukur kegeniusan sesorang.)

sekian entri merepek kerepek time maghrib. (setan kan tengah seronok berkeliaran time2 camni… ada kaitan ke?)

********

* kesimpulannye kat sini : jangan la kita mudah sangat percaye cakap orang kat luar sana. kita lebih tau kelebihan n kekurangan diri kita berbanding orang lain. so ape ade hal… ye tak?

* kita mungkin tak sepandai kawan kita dalam satu2 bidang, tapi tak semestinya semua bidang kita noob.

* tapi dalam bab driving tu lain citer. totally different story. nanti aku kasi story dalam lain entri.

* aku tak berapa suka sistem pendidikan sekarang ni (dari dulu kot. tak pernah nak berubah). sebab hanya fokus kat satu aspek (hafalan n teori) je. theory n memorizing is more like girl stuff. budak laki lebih sukakan praktikal. kalau ada subjek praktikal pon tak banyak, betul tak?

========================================================
“… Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

HK sign (5)

February 1, 2012

Kenapa Blog Aku Jarang Berupdate…???

asslamualaikum. hope masih sempat nak buat wordless wednesday lagi. here’s a reason why…

reason people don't update blog

********

* hope this thing explain everything…

* credit to the owner of the picture. (I dunno who but I took it from 9gag… ;p)

HK sign (12)