December 10, 2012

Perempuan Ni Menipu je Lebih… Ye Ke?

Assalamualaikum peeps. good day to you all. howdy-do?

percaya tak kalau aku cakap yang orang pompuan ni suka menipu? memang kaki kelentong gilak. percaya tak? percaya tak? especially time dorang baru nak keluarkan bahan untuk masak. tak kira la masak lunch ke, dinner ke, even breakfast sekalipon. pernah tak korang dengar orang-orang pompuan akan cakap camni kat depan peti sejuk, “apa eh nak masak hari ni? takde lauk la nak masak?” ada tak?

makanya, kenapa aku katakan mereka-mereka ni penipu? sebabnya…

.

.

.

.

.

.

.

millcafe_onemalaysiafeast [kredit]

bila dah siap, bukan setakat takde lauk. tapi sampai penuh satu meja kata kau. punya banyak la lauk dorang masak. tu dalam kata takde lauk n tak tau nak masak apa tu. (haih… tu baru kata takde lauk. kalau orang pompuan kata banyak lauk nak masak, tak tau la… mungkin kena tambah meja extra kot? lol.)

ok. tu je kerepekan aku siang ni. sekian.

********

* korang jangan salah paham pulak. aku bukan mengutuk tapi respek sebenarnya kat kaum hawa ni. sebab normally, dorang la yang jadi chef kat rumah kan? aku respek sebab semangat nak mengenyangkan orang lain (especially ahli keluarga) tu sangat tinggi dalam diri dorang. dah tu, berusaha pulak bagi memvariasikan lauk yang dimasak setiap hari dan minggu. pergh~!!! memang aku respek abis la kat golongan chef camni. (caranya dengan mentekedarah bagi perabih lauk-lauk tu. huhu)

* ayat feveret ni aku selalu dengar dalam rumah aku. tak tau la korang selalu dengar ke tak kan?

* kadang-kadang kita kat sini sampai tak tau nak makan apa? sebab banyak sangat pilihan makanan yang kita ada. tapi kalau kat negara-negara miskin or tengah berperang tu, sampaikan tak tau apa benda nak makan? (kadang-kadang tikus katak pon dorang bedal je.) makanya, bersyukur la sebanyak-banyaknya dengan rezeki melimpah ruah yang ALLAH SWT dah kurniakan kat kita ni. (peace)

* sekali lagi, entri ni bukan nak kondem golongan chef (tak kira kaum adam atau hawa) kat rumah ye… ekceli ni aku tengah puji sepuji-pujinya kat dorang. (wink wink~)

* sekali sekala buat entri provokatif… tak salah kan? hehe…

Haryz Khairuddin sign (7)

15 comments :

intanfirdaus247 said...

heheeh,,entry notty nih..akak suka masak dan akak akan gunakan sehabis baik barang2 kat dapur untuk memasak..heheh..

Nick Nashram said...

hahah..sama r cam mak aku..siap gtau kat bapak aku kita nak makan tengahari ngan lauk pe..bila dah siap mcm2 pulak ade atas meja.

Haris Khairuddin said...

@intanfirdaus247
ye la.. nak bagi puas orang makan kan? same like my oldest sister.

@Nick Nashram
pompuan.. memang la camtu. tengok time shopping je dah la.
tapi tu yang seronok.. puas makan. sampai jadi ular sawa kadang2. hohoh..

etuza said...

done follow blog awak..
so klik...http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/

Fendy said...

peniupuan yang x dijangka..hehe

Anak Pak Muin said...

ni cth terbaek mcm kakak aku...yg tukang mknnye 3 4 mulut je, yg dimasaknye mcm nk bg mkn 10 org..haha

Haris Khairuddin said...

@Fendy
tapi bila dah selalu buat kira dah buleh agak dah pastu.. ;p

@Anak Pak Muin
haha.. sama la. kalau cuti tu, asyik masak je kejenye.. sampai kitorang yang penat nak mengabiskan. XD

Uncle Jonni said...

sbg seorg yg lelaki yg gagah dan tidak tahu memasak...

aku tidak tersinggung dgn tajuk entri ini... kehkehkehkehkeh

etuza said...

http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/

Terima kasih dah follow

Sunah Sakura said...

ahaha...well, memang itu ayat yang selalu keluar ponnn...ayat "nak masak ape eh hari ni?"...ayat yang takde lauk tu jarang2 la keluar..kekadang bila tengah masak tu pun, orang tanya nak masak ape tu, takleh nak jawab...sebab masa tengah masak tu la baru nak cipta makanan...hahahah...

gambar kat atas tu macam gambar juadah hari raya la pulakkk...

deq noor said...

multitasking... tup2 siap semuanya... :)

Haris Khairuddin said...

@Uncle Jonni
kalau sungguh ko yang terasa, aku rasa mungkin ko patut check balik gender ko.. pakcik. hoho~ XD

@Sunah Sakura
tu la pompuan, kreatif sungguh pasal masakan. ye la, nak bagi orang kenyang perut suka hati katanya. ;D

gambar tu main cilok je ntah mana2. janji bergambar. hoho.. ;p

@deq noor
sangat multitasking. tapi x semua pompuan la. rancang 1 lauk je.. alih2 3-4 lauk dah siap hidang atas meja. siap dessert lagi. hebat x hebat la kan?? ;D

cEro said...

Mak aku selalu buat skill ni masa sarapan dgn makan malam...
Byangkan, malam sebelumnya pening kepala memikir sarapan, esok pagi tgk2 bihun goreng ade, cekodok ada, nugget ada, belum ckap cereal lagi..

Patut laa aku gemuk!

mieza said...

adekah ini 1 penipuan.?
haha
my mum selalu ckp gtu..
"mak msk ape laa hri ni, ape pn xde"
tp at last ade je bnde yg di mask..
skang ni ble da dok jauh, kena fikir sndri nk msk ape..
ohh, sgt sadis!!
boring da mkn bnde yg sme

Haris Khairuddin said...

@cEro
ala.. tu saje je alasan ko. dah memang kuat makan.
tapi mak-mak ni memang superwoman kot.

@mieza
penipuan yg cute.. huhu. ;p