September 17, 2012

Is God Merciful…???

Assalamualaikum and good day… to all.

“apa benar Allah SWT itu Maha Mengasihani (ar-Rahim)?” kalau kita la ditembak dengan soalan ni, agak-agaknye apa jawapan yang akan keluar dari mulut kita? dan dalam keadaan macam mana jawapan itu kita nak sampaikan…? hah… cer pikir.

god is merciful(kredit diberikan kepada fanikartun.com site… silakan menerjah blog beliau.)

takyah nak borak panjang. kita perhati n teliti baik2 diri kita ni. ‘sudahkah kita menyempurnakan JANJI yang selalu kita ikrarkan pada Yang Maha Esa?’ kalau belum, masih belum terlambat untuk kita berubah… betul tak?

********

* gerakkan akal mereka yang bertanya untuk berfikir. sebabnye, Islam adalah cara hidup yang menggerakkan manusia berfikir menggunakan akal.

* persembahkan Islam kepada masyarakat dengan sebaik mungkin. first impression masyarakat tentang Islam bermula dari peribadi umatnya sendiri. so, berusahalah untuk jadikan Islam dipandang mulia bukan sebaliknya.

* sebelum kita bertanya tentang Sang Pencipta dan segala sifatNYA, tanya dulu tentang diri sendiri. adakah kita sorang hamba yang sedar diri? tak gitu. (^_^)v

========================================================
“… Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakr as Siddiq radhiallahu anh-

HK sign (11)

11 comments :

zatul_yayah said...

setuju dengan post ni!!
nak copy link ni jap..nak post kat facebook..xD

nazha anua said...

nice share..
rasa macam baru lepas kena tampo

Haris Khairuddin said...

@zatul_yayah
copy la..tu bukan karya saya pon.. silakan sebar benda yg baik. ;D

@nazha anua
sama la kita. pas baca tu pon rasa macam kena tampor jugak. hoho.. ooh hinanya diri ini. huhu.. T_T

Nick Nashram said...

janji tuhan janji pasti..kalo doa mintak benda yg naik insha allah, tuhan makbulkan..

btw, camne nak tag org macam dalam komen tu @nazha anua..huhu

ainraus said...

thanks for reminding this! :)

Haris Khairuddin said...

@ainraus
hidup ni kena sentiasa berpesan2.. x gitu? ;D

kay_are said...

Islam tu indah cuma masalah nye kita yang menganut Islam tu sendiri tak faham Islam tu betul2.. hmm

Haris Khairuddin said...

@kay_are
betul. islam tu tersangat indah. yang memburukkan hanya penganut yg x berapa faham ajaran Islam yg sebenar. ;)

Aujinz said...

Kita selalu hu ha hu ha hal dunia tapi kita gagal memikirkan soal akhirat.

aku tegur diri sendiri... koh koh koh

Haris Khairuddin said...

@Aujinz
ye..kena tegur diri sendiri dulu, baru tegur orang lain.. xde la org kata 'cakap tak serupa bikin.' ;)

Ahmedfani said...

Salam,
alhamdulillah kartun saya digunakan dengan baik. untuk tahun mendatang doakan saya diilhamkan dengan ilham2 kebaikan supaya kita boleh berkongsi lagi. :)