February 2, 2012

Aku Lagi Pandai Dari Korang La…

assalamualaikum korang. first of all, sorry la kalau ada yang terasa hati dengan tajuk entri aku tu. aku tak maksudkan sesapepon. siyesly… saje je nak buat gimik. hope takde yang pangkah blog aku pasni. (meaning korang dah taknak terjah dah blog aku. huhu… sedih lak bila pikirkan.)

apa yang aku cuba nak sampaikan sebenarnye… pernah tak terdetik pikiran2 camni dalam kepala korang bila korang tengok orang2 yang kurang cerdik dari korang,

“lorh, soalan simple camni pon takkan takleh buat kot? ape la punye bengap budak ni. tu la sekolah dulu taknak amik english education.”

ataupon

“buleh ke korang jadi macam aku… dah la hensem, dapat no. 1 dalam tingkatan setiap tahun, aktif bersukan lagi, jadi wakil pelajar pulak tu.”

takpon

“kenapa bangang sangat orang2 kat sekeliling aku ni? kenapa la ada orang2 bangang camni dalam dunia ni…”

dan bermacam2 soalan lain lagi la yang membuatkan kita rase lebih hebat n pandai dari orang lain. persoalannye kat sini…

“BETUL KE KITA MEMANG DILAHIRKAN LEBIH PANDAI, LEBIH BIJAK & LEBIH GENIUS DARI ORANG LAIN?”

everybody is a geniusEverybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.” (Albert Einstein)

I kind of agree with this ‘pakcik tua’ (korang kenal kan sape pakcik tua ni??) bout his statement. sebabnye kita semua memang dilahirkan unik. setiap dari kita ada kelebihan n kekurangan tersendiri. Tuhan takkan jadikan kita semuanya sama. Tuhan jadikan kita unik, sebab kita perlukan keunikan tu untuk saling melengkapi. so, be proud of ourselves… of our uniqueness. walaupon orang lain kata kita bo**h. cause we have brilliant qualities that they don’t. (tak kesah la kalau dorang menang hadiah nobel berbelas kali sekalipon, tu tak menjadi pengukur kegeniusan sesorang.)

sekian entri merepek kerepek time maghrib. (setan kan tengah seronok berkeliaran time2 camni… ada kaitan ke?)

********

* kesimpulannye kat sini : jangan la kita mudah sangat percaye cakap orang kat luar sana. kita lebih tau kelebihan n kekurangan diri kita berbanding orang lain. so ape ade hal… ye tak?

* kita mungkin tak sepandai kawan kita dalam satu2 bidang, tapi tak semestinya semua bidang kita noob.

* tapi dalam bab driving tu lain citer. totally different story. nanti aku kasi story dalam lain entri.

* aku tak berapa suka sistem pendidikan sekarang ni (dari dulu kot. tak pernah nak berubah). sebab hanya fokus kat satu aspek (hafalan n teori) je. theory n memorizing is more like girl stuff. budak laki lebih sukakan praktikal. kalau ada subjek praktikal pon tak banyak, betul tak?

========================================================
“… Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

HK sign (5)

6 comments :

Подтверждаю (fadzli) said...

as salam..
hm..dia menjadikan kita sama dari segi zat. berlainan kekuatan dalam diri, melatih kita untuk sama-sama merenung jauh betapa hebatnya ketika kita dan mereka diciptakan-Nya
;)

betul.s ambil lengkap melengkapi. sebabn itu tak boleh putus silaturrahim dan hidup secara berseorangan..

(^^,)

Jemput ziarah membaca entri pakcik.. ;)
syukran..entri terbaru :


Orang Gila Dibenarkan Solat


Entri sebelum ni :


Tahan air kencing punca kerosaKan buah pinggang dan pundi kencing


Cara meringankan solat dalam Islam

ieyla_667 said...

pakcik einstein!

Aesya Zealous said...

kau study kos ape ek?

Haris Khairuddin said...

@Подтверждаю (fadzli)
wassalam. betul. jadi jangan rasa rendah diri. kita semua sama je di sisi Allah. just iman n amal je yang membezakan.

@ieyla_667
pakcik ko eh? oops. sowwy. haha.. ;p

@Aesya Zealous
aku amik cos sine.. ;p

Hakimy Zamri said...

Aku minat gila einstine ni ! otak cap apa tatau laa. HAHA..genius~

ieyla_667 said...

pakcik sebelah rumah :p