November 26, 2011

Jendela Baru Telah Dibuka, Salam Maal Hijrah 1433

assalamualaikum kawan-kawan. bersempena 1 Muharram yang baru menjelma, aku sure korang musti pernah dengar lagu ni kan? alah… lagu maal hijrah tu. memang evergreen kan lagu tu? kiranye kalau aku tak dengar lagu tu time sambutan maal hijrah macam tak lengkap hidup. haha… (gile exaggerate aku ni). rase macam makan ketupat takde rendang tok wan time raye. (ade persamaan ke?) ape-ape pon, aku nak share lagu evergreen tu dengan korang.

lagi satu, aku nak share jugak dengan korang satu puisi yang aku cipta sendiri. pergh…! gilak la lu! buat puisi pulak sekarang neh. (tapi… kalau ada yang mana-mana pihak yang terasa aku tercurik hak cipta korang, aku mintak maap sangat-sangat. mungkin secara kebetulan n secara tak disengajakan je. gomenasai~) so, sila enjoy n hayatinya…

hijrah perjuangan hasil nukilan saudara Haris Khairuddin yang bertajuk Hijrah Satu Perjuangan. (ada gaya macam segmen dalam ikim.fm tak? huhu…)

“Bukan mudah untuk berubah; dari tak tentu arah kepada sujud di tikar sejadah. Dari Islam pada nama kepada Islam akidah. Namun ada DIA untuk kita berserah. Seluruh jiwa dan raga, memohon diteguhkan iman dan diberikan hidayah.” (Hazwani Rosli)

********

* komunikasi – cara korang bercakap, berdakwah dan yang berkaitan dengan cara pergaulan korang.

* gerak amali – tingkah laku korang, amal kebajikan korang dan yang sewaktu dengannye.

========================================================
“… Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

HK sign (10)

7 comments :

Jejaka Terhangat said...

Salam Maal Hijrah jugak daripada JT. Selamat Menyambut Tahun Baru Islam 1433 Hijrah. semoga tahun ni lebih baik drpd tahun2 sebelumnya. ye dop? =)

Haris Khairuddin said...

@Jejaka Terhangat
yup. tol tu.. ;D

Syafiq Ahadin said...

woha! Salam!! yup um tapi pasum. budak masih. asasi. hehe! Thanks! Salam perkenalan! :)

Baru tau ada group blogger um. thanks so much!!! :)

Haris Khairuddin said...

@Syafiq Ahadin
ahha..no big deal. ;D

Syafiq Ahadin said...

takde kat pekan buku. saya beli kat mph. huhu! :) midvalley! yeah!

Syafiq Ahadin said...

thanks komen! tajam mata tuu... thanks tegur!! :) next entry saya tambah SAW. :)

thanks sangat2!

suha said...

salam maal hijrah (^_^)
td membelek entry lama n terjmpe komen awk,sekadar mahu bersapa..

inilah yg dinamakan kawan,hilang pasti kembali!